Araştırma: Her beş Covid-19 hastasından biri psikiyatrik rahatsızlığa yakalanıyor
Korona virüsü testi pozitif çıkan ve üç ay içinde iyileşen her beş kişiden birine kaygı bozukluğu, depresyon veya uykusuzluk teşhisi konulduğu tespit edildi. Araştırmada, psikiyatrik rahatsızlığı olan kişilerin Covid-19'a yakalanma riskinin de daha yüksek olduğu saptandı.
DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırmada, Covid-19 testi pozitif çıkan ve üç ay içinde iyileşen her beş kişiden birinin ilk kez kaygı bozukluğu, depresyon veya uykusuzluk yaşadığı tespit edildi. Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, psikiyatrik rahatsızlığı olan kişilerin korona virüsüne yakalanma riskinin de yüzde 65 daha fazla olduğu kaydedildi.
YÜZDE 20'SİNDE İLK 90 GÜN İÇİNDE TANI KONULDU
Lancet Psikiyatri Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, 62 binden fazla Covid-19 vakası incelendi ve ABD'de 69 milyon kişinin elektronik sağlık kayıtları analiz edildi. Çalışmaya göre, Covid-19 teşhisi konulan kişilerin yüzde 20'sine, ilk 90 gün içerisinde içinde psikiyatrik bozukluk tanısı konuldu. Kaygı bozukluğu, depresyon ve uykusuzluğun yanı sıra demans riskinin de önemli ölçüde arttığı kaydedildi.
'NEDENLERİ ACİLEN ARAŞTIRILMALI'
Oxford Üniversitesi'nden Paul Harrison, "İnsanlar, Covid-19'dan kurtulanların zihinsel sağlık sorunları yaşama riski taşıdığı konusunda endişeleniyordu ve bulgularımız bunun muhtemel olduğuna işaret ediyor" dedi. Harrison, Covid-19'dan sonra tespit edilen rahatsızlıkların nedenlerinin acilen araştırılması ve yeni tedaviler belirlemesi gerektiğini söyledi.
'STRES FAKTÖRLERİ VE FİZİKSEL ETKİLER BİR ARAYA GELİYOR'
Çalışmaya katılmayan uzmanlar da bulguların, korona virüsünün zihni etkileyebileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunduğunu aktardı. University College London'dan psikiyatrist Michael Bloomfield, bu durumun salgınla ilişkili stres faktörlerinin ve hastalığın fiziksel etkilerinin bir araya gelmesinden kaynaklandığını ifade etti. Covid-19'un merkezi sinir sistemini etkilediğini söyleyen King’s College London'dan psikiyatri profesörü Simon Wessely ise bunun psikolojik bozukluklarla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)