Araştırma: İnsanlar sessizliği duyabiliyor
Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, sessizliğin sesle aynı biçimde algılandığı tespit edildi.
DUVAR - Bilim insanları ve filozoflar, Aristoteles’in yaşadığı dönemden bu yana sessizliğin herhangi bir şekilde ‘duyulup duyulmadığını’ tartışıyor. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği bir grup yeni deney, bu soruya bir yanıt bulmuş gibi görünüyor.
Yeni araştırmada, dinleyicilerin beyinlerini iki ayrı sesin tek bir sesten daha kısa olduğunu düşünmeye sevk ettiler.
BİR YANILSAMA SESSİZLİĞİ DUYMAMIZI SAĞLADI
Sesleri sessizlikle değiştiren araştırmacılar, bu yanılsamanın yine işe yaradığını keşfettiler. Bunu kendiniz de deneyebilirsiniz. Tek bir kesintisiz sessizlik, aslında genel olarak aynı süreye sahip olmalarına karşın, iki ayrı kesintili sessizlikten daha uzunmuş gibi algılanır.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde felsefe ve psikoloji bölümlerinde yüksek lisans öğrencisi olan Rui Zhe Goh, “Her ne olursa olsun, sessizlik, ses değildir; sesin olmaması halidir” diyor: “Araştırmamızın ortaya koyduğu şey, şaşırtıcı bir biçimde, sesin olmaması halinin aslında duyabileceğiniz bir şey olması.”
Gerçekleştirilen yedi deneye toplamda bin katılımcı dahil oldu. Birbirine ne kadar yakın veya uzak olduklarına göre değişkenlik gösteren kısmi sessizlikleri ve sadece sessizlikleri kapsayan başka benzer testler de gerçekleştirildi.
Kimi deneylerde sessizlikleri çerçevelemek amacıyla kalabalık restoranlar ve tren istasyonları gibi yerlerin arka plan sesleri kullanıldı; kimi diğer deneylerde ise bazı ton farklılıkları söz konusuydu.
SESLE AYNI BİÇİMDE ALGILANIYOR
Deneylerin hepsinde de etkiler aynıydı: Göründüğü kadarıyla, sessizlik, sesle aynı biçimde algılanıyordu. Araştırma, işitme duyumuzun nasıl işlediğine dair çoğalan bilgilerimize katkı sağlıyor. John Hopkins Üniversitesi’nde filozof ve psikolog olan Phillips, “Bir sesin işitsel olarak algılanışına has gibi görünen yanılsama ve etki türlerine sessizlikte de tanık oluyoruz; bu durum sesin yokluğunu gerçekten de duyduğumuzu ortaya koyuyor” diyor.