Araştırma: Kürt seçmen Kılıçdaroğlu’na oy verecek mi?
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak açıklaması Kürt seçmenin yoğun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’da heyecan yarattı.
DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı olmasından sonra Deutsche Welle bölgede Kılıçdaroğlu'nun adaylığının nasıl karşılandığıyla ilgili bir analiz haber yayınladı.
"Türkiye’de son yıllarda yapılan neredeyse tüm seçimlerin belirleyicisi olan Kürt seçmenler, yaklaşık 2 ay sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde de bu rollerini koruyacakmış gibi görünüyor" denilen analizde, "Henüz seçim atmosferine girilmemesi nedeniyle yeteri kadar konuşulmasa da seçimi kazanmak için Kürt oylarına ihtiyaç duyulduğu artık herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir gerçek" değerlendirmesi yapılırken, "Bu da her iki ittifakın da Kürt seçmenler üzerinden hesap yapmasını zorunlu kılıyor" görüşüne yer verildi.
Deutsche Welle'nin bölge seçmeni nezdinde ittifakların durumu analiz ettiği haberin detayları şöyle:
20 yıldır bölgede muhafazakâr Kürtlerin oylarını alan ve HDP’den sonra ikinci parti olan AK Parti, Cumhur ittifakındaki milliyetçi ortakları nedeniyle bu pozisyonunu kaybetmiş görünüyor. 2018 yılında yapılan genel seçimlerde Diyarbakır’da yüzde 21,5 oy alan AK Parti’nin oy oranının yüzde 7’lere kadar düştüğü tahmin ediliyor.
AK Parti’nin yaşadığı kan kaybının tek sebebi MHP ve BBP ile ittifak kurması değil. HDP’ye yönelik tutumlar, kayyum atamaları, Kürt sorununa yönelik güvenlikçi politikalar, iktidarın son yıllarda kullandığı milliyetçi söylem ve ekonomik kriz, AK Parti’nin Kürt seçmen nezdinde itibar kaybetmesinin ana sebeplerini oluşturuyor.