Araştırma: Kuşlar da 'boşanıyor'
Bilim insanları, tek eşli kuşların insanlarınkine benzer nedenlerle partner değiştirdiğini söylüyor.
DUVAR - Kaçamak ilişkiler ya da uzun süreli ayrılıklar, çoğu zaman evli insanların boşanmasına neden olur. Öte yandan, kuşlarda görülen ayrılıklarda da benzer etkenlerin rol oynadığı görülüyor.
Kuş türlerinin yüzde 90’ından çoğunun genellikle en az bir üreme mevsiminde ve hatta daha uzun zaman boyunca tek bir eşle birlikte olduğu düşünülür. Bununla beraber, kimi tek eşli kuşlar, asıl eşlerinin hayatta olmasına karşın sonraki üreme mevsiminde farklı bir partnerle birlikte olur. Bu davranış ise ‘boşanma’ olarak nitelendirilir.
‘SADAKATSİZLİK’ VE UZUN GÖÇLER 'BOŞANMAYA' NEDEN OLUYOR
Yapılan bir dizi araştırma, bu türden ayrılıklarla bağlantılı muhtemel etkenleri mercek altına alırken, uzmanlar bu araştırmaların bireysel yaşayan türlere ya da tür gruplarına odaklanma eğilimi taşıdığını belirtiyor. Şimdiyse araştırmacılar, pek çok kuş türünde boşanmaya yol açan iki ana etken keşfettiklerini ifade ediyor: Erkeklerin çapkınlık peşinde koşması ve uzun mesafeli göçler.
Çin ve Almanya’dan araştırmacılar, ‘Proceedings of the Royal Society B’ adlı bilimsel dergide yayınladıkları bir makalede, ölüm verileri ve göç mesafeleri kaydedilen 232 kuş türü bağlamında boşanma oranlarına dair daha önce yayınlanan verilerden nasıl yararlandıklarını aktardı. Ekip, bunun yanı sıra, her türün erkek ve dişilerine kuşların davranışlarına ilişkin yayınlanmış bilgileri baz alarak ayrı ayrı 'çapkınlık' puanları verdi. Bunlara ek olarak, ortak soyların etkisini hesaba dahil etmek amacıyla türler arasındaki evrimsel ilişkilere dayanan bir analiz de gerçekleştirildi.