Araştırma: Maymunların ömrünü uzatan protein insanları tedavi edebilir mi?
Primatların hafızasını güçlendiren 'yaşlanma karşıtı' klotho proteininin bilişsel faydalarını gösteren ilk araştırmalar insanlarda da klinik uygulamaların önünü açabilir.
DUVAR - Yapılan yeni bir araştırma, yaşlanan maymunlara, ‘uzun ömür sağlayan’ bir proteininin enjekte edilmesinin bilişsel işlevlerini iyileştirebileceğini ortaya koydu. 3 Temmuz’da ‘Nature Aging’ dergisinde yayınlanan bulgular, ‘nörodejeneratif hastalıklar’* alanında yeni tedavilerin önünü açabilir.
İlk kez, bedenimizde yaşlanmayla birlikte azalan ve doğal yollarla oluşan bir protein olan ‘klotho’ seviyelerini eski haline getirmenin bir primatta bilişsel yetiyi iyileştirdiği ispatlandı. Daha önce fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, klotho enjekte edilmesinin hayvanların yaşam süresini uzatabileceğini ve ‘sinaps’ adı verilen sinirsel kavşaklarda nöronlar arasındaki iletişimi kontrol etme kapasitesi sağlayan ‘sinaptik plastisiteyi’ artırabildiğini ortaya koymuştu.
University College London’a bağlı İngiltere Demans Araştırma Enstitüsü Grubu’nda nörolog olan Marc Busche, “Primatlar ve insanlar arasında var olan yakın genetik ve fizyolojik benzerlikler hesaba katıldığında, bu keşif, insanlardaki bilişsel bozuklukların tedavisi doğrultusunda muhtemel uygulamalar sağlayabilir” dedi.
MAYMUNLARLA YAPILAN HAFIZA TESTLERİ
Protein, yaşam ipliğini eğiren tanrıçalardan biri olan Yunan tanrıçası Clotho’nun adıyla anılıyor. Araştırma, tek bir klotho enjeksiyonundan önce ve sonra, ortalama 22 yaş civarında olan yaşlı ‘rhesus makaklarının’ (Macaca mulatta) bilişsel yeteneklerini testten geçirmeyi içeriyordu. Araştırmacılar bunu yapabilmek için uzamsal belleği test etmek üzere davranışsal bir deneye başvurdu: Maymunlar, araştırmacılar tarafından birkaç çukurdan birine konulan yenilebilir bir ikramın yerini, kendilerinden gizlendikten sonra hatırlamak zorunda bırakıldı.