Araştırma: Neandertal geni korona riskini üç kat artırıyor
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, modern insanın 60 bin yıl önce Neandertallerden aldığı bazı genler, korona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığını daha ağır geçirme riskini üç kat artırıyor. Alman araştırmacılar, Neandertal geninin 65 yaş üstü olmak veya bazı hastalıklara sahip olmak gibi bir risk grubu oluşturduğunu söyledi.
DUVAR - Almanya'da yapılan bir araştırma, insanların 60 bin yıl önce Neandartellerden miras aldığı bir gen kümesinin, Covid-19 hastalığını ağır geçirme riskini en az üç kat artırdığını tespit etti. Leipzeig'deki Max Planck Enstitüsü'nde yapılan araştırmaya göre, bu gen kümesine sahip olan kişilerin hastaneye yatma ve solunum sıkıntısı çekme ihtimali üç kat daha yüksek.
'60 BİN YIL SONRA BUGÜNÜ ETKİLEMESİ ALARM VERİCİ'
Araştırmacılardan Hugo Zeberg, "Bu gen varyasyonuna sahip kişilerin Sars-CoV-2 virüsünü kaptıklarında solunum cihazına bağlanmak zorunda kalma ihtimali üç kat daha yüksek" dedi. Araştırmacılar, Neandartel genine sahip olmanın, Covid-19 tedbirleri açısından 65 yaş üstü olmak veya altta yatan belirli hastalıkları bulunmak gibi risk faktörleri arasına alınması gerekebileceğini savundu. Araştırmacılardan Svante Paabo, "Neandartellerden gelen genetik mirasın mevcut pandemide böylesine trajik sonuçlara yol açması alarm verici" diye konuştu.
Genes inherited from Neanderthal ancestors may be involved in some cases of severe Covid-19 disease, researchers in Germany have reported https://t.co/Jqgup98JA4
— CNN International (@cnni) October 1, 2020
GÜNEY ASYA VE AVRUPA'DA GÖRÜLÜYOR
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, Güney Asyalıların yaklaşık yüzde 50'sinin, Avrupa nüfusunun da yüzde 16'sının bu genleri taşıdığı hatırlatıldı. Araştırmacılar, Neandartel geninin Afrika ve Doğu Asya'da görülmediğini belirtti. Bu durumun, salgının niçin belirli coğrafi bölgeleri daha ağır etkileyebileceğini savunan araştırmacılar, daha fazla inceleme yapılması için de çağrıda bulundu.
NEANDERTAL GENİ NEDİR?
Modern insanlar ile Neandertaller tarih boyunca farklı dönemlerde çiftleştiği biliniyor. Bu durumun genetik izleri, bilim insanları tarafından hâlâ sürülebiliyor. (DIŞ HABERLER)