Araştırma: Şempanzeler birbirlerini tedavi ediyor
Bilim insanları, Gabon'da bir şempanze grubunun açık yaralarını böceklerle tedavi ettiği ve aynı işlemi birbirlerine de uyguladıklarını tespit etti.
DUVAR - Şempanzelerin açık yaralara "böcek tedavisi" uyguladığı ve aynı tedaviyi birbirlerine de yaptığı keşfedildi. Bilim dergisi Current Biology tarafından yayımlanan araştırma bulgularına göre, şempanzeler yakaladığı böcekleri ezerek açık yaraların üzerinde merhem olarak kullanıyor.
Aralarında kuş, ayı ve fillerin yer aldığı birçok hayvanın bitkileri çiğneyerek bir tedavi aracı olarak kullandığı daha önce gözlemlense de şempanzeleri bu hayvanlardan ayıran özellik, birbirlerinin yaralarını tedavi etmeleri oldu. Bilim insanlarının Batı Afrika ülkesi Gabon'daki şempanzelerde gözlemlediği söz konusu davranış biçimi, "hayvanlarda empati" ile ilgili bilimsel tartışmalara da önemli bir katkı olarak görülüyor.
OĞLUNUN YARASINI TEDAVİ EDERKEN GÖZLEMLENDİ
Gabon'un Atlantik kıyısındaki Loango milli parkında yürütülen proje, 2019 yılında Suzee isimli bir yetişkin dişi şempanzenin oğlunun ayağındaki yarayı incelerken gözlemlenmesiyle başladı. Suzee o esnada havada bir böcek yakalayıp ağzında ezdi ve yaranın üstüne koydu, aynı işlemi iki kez daha uyguladı. Bilim insanları bu bulgunun akabinde 15 ay boyunca şempanzeleri gözlemledi ve 19 şempanzenin daha aynı tedavi yöntemini uyguladığını keşfetti. Ancak hangi böceklerin yaralarda kullanıldığı belirlenemedi, şempanzelerin bu hayvanları seri bir şekilde yakalaması nedeniyle uçan bir böcek türü olduğu tahmin ediliyor. Kimi böcekler, çeşitli tıbbi tedavi biçimlerinde kullanılırken söz konusu böceğin belirlenmesi için ise çalışmalar sürüyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları arasında yer alan Almanya'daki Osnabruck Üniversitesi'nden biyolog Simone Pika, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Okuldayken biyoloji kitaplarında hayvanların yapabileceği müthiş şeyleri okuyorsunuz. Bu bulgular birçok tespiti değiştirebilir" dedi. Bilim dünyasında hayvan türlerindeki sosyal davranışlarla ilgili uzun yıllardır tartışmaların devam ettiğini hatırlatan Pika, genellikle "özveri" gibi bu davranışların empatiyle ilintili olduğunu ancak daha fazla bulguya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. Pika, "Bir böceği açık yaraya sokmak aşırı güven gerektirir. Ancak bunu ben de yaparsam yaramın iyileşeceğini anlıyor gibiler. Bu harika" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)