Araştırma: 'Serseri' gezegenleri uzay gemisi olarak kullanabiliriz
Bir bilim insanı, bir gezegeni farklı yıldız sistemine gidecek bir uzay gemisi olarak kullanmayı öneriyor.
Victor Tangermann
Bize en yakın yıldız sistemine ulaşmak, ışık hızında bile dört yıldan fazla sürer. Söylemek bile gerekmez, bir güneş sisteminden kaçmaktan bahsetmek, bunu yapmaktan çok daha güç bir iş. Buna karşın, International Journal of Astrobiology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, ileri bir medeniyet bir gezegenin tamamını dev bir uzay aracı gibi kullanarak tam anlamıyla bunu yapabilir.
Farklı biçimde söylersek, Houston Community College profesörü Irina Romanovskaya’ya kalırsa, herhangi bir yörüngede dönmeyen 'serseri' bir gezegen bir cankurtaran teknesi gibi hareket edebilir ve bir uygarlığın eski ev sahibi yıldızını terk etmesine imkân tanıyabilir. Romanovskaya, “Dünya dışı medeniyetlerin gezegen sistemlerine gitmek, onları keşfetmek ve kolonileştirmek doğrultusunda uzayda serbestçe dolaşan gezegenleri yıldızlararası ulaşım amacıyla kullanabileceğini öne sürüyorum” diyor.
Doğa, evrende yaşanabilir yeraltı okyanuslarını barındıran ‘serseri’ gezegenleri yaratarak bunu istemeden yapmış olabilir. Gökbilimciler uzun zamandan beridir Güneş Sistemi’ni saran Oort Bulutu adı verilen bir bölgenin varlığından şüpheleniyorlardı; o, sistemimizi çevreleyen ve küçük ve buzlu gezegenlere ev sahipliği yaptığından şüphelenilen bir bölge.
Romanovskaya, bu tür bir gezegene el koymamız halinde, uzun bir yolculukta hayatta kalmak için gereken her şeyi sağlayabileceğini iddia ediyor. “Serbest dolaşan gezegenler bizlere sabit yüzey yerçekimi, büyük miktarda alan ve kaynak sunabilir” diyor: “Yüzey ve yeraltı okyanuslarına sahip serbest dolaşan gezegenler, tüketilebilir bir kaynak olarak ve uzay radyasyonundan korunmak için su sağlayabilir.”
Astronomi profesörü, bunun gibi bir gezegenin yaşanamaz ya da çok karanlık olması halinde, ileri medeniyetlerin bunları yaşanabilir hale getirmek amacıyla füzyon reaktörleri gibi teknolojiler geliştirmiş olabileceğini öne sürüyor.
DÜNYA İÇİN BİR KURTARMA SEÇENEĞİ OLABİLİR
Romanovskaya, “kozmik otostopçuların” bir gün derin Güneş Sistemimizde eksantrik bir yörüngede dönen bir cüce gezegen olan ‘Sedna’ gibi gökcisimlerini kaçış aracı olarak kullanabileceğini düşünüyor. Diğer yandan, Romanovskaya, 'serseri' bir gezegene otostop çekmenin yaratacağı muhtemel sorunlardan birinin, çekirdekteki ısının tükenmesi ve “en sonunda sıvı su okyanusların varlığını koruyamaması (eğer böyle okyanuslar varsa)” olduğunu söylüyor.
Bunun dışında, bir medeniyetin hayatta kalması için önem taşıyan diğer kaynaklardan gerçekten de çok uzakta olacaklardı. Romanovskaya, “Bu yüzden, dünya dışı medeniyetler serbest dolaşan gezegenleri kalıcı evler haline getirmekten ziyade diğer gezegen sistemlerine ulaşmak ve kolonileştirmek için bir yıldızlararası ulaşım aracı gibi kullanabilirler” diyor. Teorisi ayrıca, SETI [Dünya Dışı Zeki Yaşam] araştırmacılarının bir gezegeni ulaşım aracı olarak kullanan herhangi bir uzaylıyı saptamaya çalışabilecekleri, ilgi çekici bir olasılığı da gündeme taşıyor.
Romanovskaya, “Yıldızlararası göç ve kolonizasyon bağlamında serbest dolaşan gezegenleri kullanan dünya dışı medeniyetler tarafından geride bırakılabilecek muhtemel tekno-imzalar ve eserler ile bunların tekno-imzalarını ve eserlerini araştırma stratejileri öneriyorum” diyor. Bu durum, bir uygarlığın büyük kaçışı esnasında ona kısaca bir göz atmamız ve belki de Güneş’in uzak bir gelecekte ölümcül bir kırmızı dev haline gelerek Dünya’yı tehdit etmesi halinde öğrendiğimiz birkaç şeyi kullanmamızın mümkün olabileceği anlamına geliyor.
Yazının orijinali Futurism sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)