Araştırma: Sigarayı bırakmak için en uygun yaş belirlendi
Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre 35 yaşından önce sigarayı bırakan tiryakiler, sigara içmeye devam edenlere kıyasla çok daha düşük ölüm oranları sergiliyorlar.
Nicoletta Lanese
DUVAR - Amerika'da yeni sonuçlanan geniş ölçekli bir araştırmaya göre 35 yaşından önce sigara içmeyi bırakan tiryakiler, belirli bir zaman zarfında hiç sigara içmemiş olan insanlarınkine benzer bir ölüm oranı sergiliyorlar.
Araştırma, daha sonraki yaşlarda sigarayı bırakanların da fayda gördüğünü ama ölüm oranlarının 35 yaşına gelmeden sigarayı bırakanlara göre yüksek olduğunu ortaya koydu. Örnek olarak, sigara içmeyi 35 ila 44 yaşları arasında bırakan eski tiryakiler, “hiçbir zaman sigara içmeyenlere” kıyasla, yüzde 21 gibi daha yüksek seviyede ‘herhangi bir sebepten ötürü ölüm’ oranı sergiliyor. 45-54 yaşları arasında sigarayı bırakan kişiler ise hiç sigara içmeyenlere kıyasla yüzde 47 daha yüksek bir ‘bütün nedenlerle ilişkili ölüm’ oranı ortaya koyuyor.
35 YAŞ KRİTİK BİR DÖNEMEÇ
Araştırmanın yazarları, 24 Ekim Pazartesi günü JAMA Network Open adlı dergide yayınladıkları yeni raporda, “Farklı ırksal ve etnik gruplardan kadın ve erkek bireyler bazında, sürmekte olan sigara kullanımı, hiç sigara içmemeye kıyasla ‘tüm nedenlere bağlı ölüm’ oranının en az iki katı bir oranla ilişkilendirildi” diyorlar: “Özellikle daha genç yaşlarda sigarayı bırakmak, sigara kullanımının sürmesiyle bağlantılı nispeten aşırı ölüm oranlarında görülen büyük düşüşlerle ilişkilendirildi.”
ABD’nin San Diego kentinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Bölümü’nde fahri profesör olan John P. Pierce’ın belirttiği üzere bu bulgu, özellikle de genç yaşta sigara içmeye başlayanlar söz konusu olduğunda, sigarayı bırakmak için 35 yaşın en uygun yaş olabileceğini öne süren üçüncü büyük araştırma.
Yeni araştırmaya dahil olmayan Pierce, “Bir tiryakinin sigarayı mümkün olduğunca erken bırakmasının daha faydalı olduğunu uzun zamandan beridir biliyoruz” diyor: “Bununla birlikte, artık bir tiryakinin sigarayı bıraktığı yaş hususunda daha belirgin biçimde konuşmak mümkün.”
Yeni araştırma, ABD nüfusunun sağlık durumunu takip etmek amacıyla kullanılan ve soru-cevap çizelgelerini temel alan bir araştırma olan ABD Ulusal Sağlık Mülakat Anketi’nden ve ülkedeki ölüm kayıtlarını kapsayan bir veritabanı olan Ulusal Ölüm Endeksi’nden sağlanan verileri kullandı. İnceleme, Ocak 1997 ile Aralık 2018 tarihleri arasında anketleri dolduran ve görüşme esnasında 25-84 yaşları arasındaki 550 bini aşkın yetişkinin anket verilerini içeriyordu. Katılımcılar arasında hâlâ sigara içmekte olan, eskiden sigara içen ve sigara içmediğini belirten, yani yaşamları boyunca 100’den az sigara içen insanlar bulunuyordu.