Araştırma: Sinovac Omicron'a karşı etkisiz, BioNTech'in de koruması az

Hong Kong'da yapılan bir araştırmaya göre Sinovac aşısı Omicron varyantını etkisiz hale getirmeye yetecek miktarda antikor üretmiyor; Pfizer/BioNTech'in koruması da ciddi oranda düşüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong Üniversitesi'nden araştırmacılar, dünyada en yaygın kullanılan korona virüsü aşıları Sinovac ve Pfizer/BioNTech'in Omicron varyantı karşısındaki etkisini ölçtü. Araştırmada, Türkiye'de de kullanılan her iki Covid aşısının da Omicron varyantına karşı yeterli antikor üretemediği saptanırken, üçüncü doz yaptırılması gerektiği vurgulandı.

Hong Kong Üniversitesi mikrobiyoloji bölümünün araştırması, Sinovac'ın Omicron karşısındaki etkisini ölçen ilk çalışma olma özelliği taşıyor. Araştırmada, Çin firması Sinovac'ın ürettiği Coronavac aşısını yaptıran 25 kişinin hiçbirinin yeni varyantı nötralize etmeye yetecek kadar antikor üretmediği saptandı.

BioNTech aşısını yaptıran 25 kişinin ise sadece beşinin Omicron'u nötralize edecek antikorlara sahip olduğu, bu aşının iki dozunun koruma oranının da yeni varyant karşısında yüzde 20 ile 24'e düştüğü tespit edildi.

Araştırmacılar, Omicron'a özel yeni nesil aşıların geliştirilmesi beklenirken halka üçüncü doz aşıları en kısa sürede yaptırma çağrısında bulundu. 

Sinovac firması, Hong Kong hükümeti tarafından fonlanan araştırma konusunda henüz resmi bir açıklama yapmış değil. Firmadan Reuters'a konuşan bir sözcü ise kendi laboratuvar testlerinde aşının üçüncü dozunun Omicron'a karşı antikor üretmekte başarılı olduğunu söyledi.

Pfizer-BioNTech de Hong Kong araştırmasına henüz yanıt vermiş değil. Ancak iki şiketten geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, aşılarının üçüncü dozunun bir laboratuvar testinde Omicron varyantını nötralize ettiği belirtilmişti. 

Bilim insanları, Omicron'un hızlı yayıldığını ama Covid-19 hastalığını önceki varyantlara göre daha ağırlaştırıp ağırlaştırmadığının henüz netleşmediğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)