Araştırma: Ultra işlenmiş gıdalar 32 sağlık riskiyle doğrudan bağlantılı
Yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan veri kümesini inceleyen uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların 32 sağlık riskiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirledi.
DUVAR - Bilim insanları, ultra işlenmiş gıdaların 32 sağlık riskiyle doğrudan ilişkili olduğunu tespit etti. Araştırmacıların aktardığına göre bunlar arasında kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet ve erken ölüm riski yer alıyor.
Yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan veri kümesini inceleyen uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak için önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İncelemeye ABD'deki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu, Sidney Üniversitesi ve Fransa'daki Sorbonne Üniversitesi de dahil olmak üzere bir dizi önde gelen kurumdan uzmanlar katıldı.
Tıp dergisi British Medical Journal'da (BMJ) yayınlanan araştırmada, şu ifadeler kullanıldı: "Aşırı işlenmiş gıdalara maruz kalma ile kanser ve zihinsel, solunum, kardiyovasküler, gastrointestinal ve metabolik sağlık sorunlarını kapsayan 32 sağlık parametresi arasında doğrudan ilişkiler bulundu."
Ultra işlenmiş gıda tüketimini, kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm riskinde yaklaşık yüzde 50 artış, yüzde 48 ila yüzde 53 daha yüksek anksiyete ve yaygın zihinsel bozukluklar riski ve yüzde 12 daha fazla tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.