Araştırma: Uzun Covid, geçmeyen mikro pıhtılardan kaynaklanıyor olabilir

Güney Afrika'daki Stellenbosch Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, uzun Covid hastalarının kanlarında dağılmaya direnç gösteren çok küçük pıhtılar tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Stellenbosch Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Covid-19'un bazı semptomlarının niçin haftalarca geçmediğine dair çarpıcı bir veriye ulaştı. Araştırmaya göre, 'uzun Covid' olarak bilinen ve hastalık atlatılsa da uzun zaman boyunca geçmeyen semptomlar, hastaların vücudundaki 'mikro pıhtı'lardan kaynaklanıyor olabilir.

Araştırma ekibinden Resia Pretorius, uzun Covid geçiren hastaların kan örneklerinde anormal miktarlarda mikro pıhtılar görüldüğünü, bu pıhtıların içinde de çeşitli enflamatuar moleküllerin yüksek seviyelerde hapsolduğunu söyledi. Pretorius, bu hapsolmuş moleküllerin bazılarında fibrinojen ve alpha(2)-antiplazmin gibi kan pıhtılaştırıcı proteinler görüldüğünü belirtti.

Bu moleküllerin Covid-19 hastalarının vücutlarında kan pıhtılarının dağıtılmasını (fibrinoliz) ciddi ölçüde engellediği belirtilirken, araştırmacılar devam eden semptomların da fibrinolize dirençli mikro pıhtılar olabileceğini aktardı. 

Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir araştırma, bazı semptomların Covid-19'dan altı ay sonra devam ettiğini ortaya koymuştu. Uzun Covid'in en yaygın semptomlarının yorgunluk, kas güçsüzlüğü, nefes yetmezliği, uyku bozuklukları, anksiyete ve depresyon olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)