Araştırmada yeni keşif: Müsilaja neden olan farklı bir tür bulundu
Marmara Denizi'nden alınan müsilaj örnekleri incelendi. 2007-2008 yıllarında gözlemlenmeyen farklı bir tür keşfedildi.
DUVAR - Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası (müsilaj), İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Plankton Araştırma Laboratuvarı'nda incelendi. İlk incelemelerde salyaya tek hücreli canlı türlerinin neden olduğu anlaşıldı.
Tek hücreli canlıların çoğalmasında fosfor ve azotun etken olduğunu söyleyen Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Özdelice, "İki seneye yakın hepimiz evde kaldık, yoğun deterjan kullandık. Deterjan içeriklerinde yoğun fosfor var. Yeme içme alışkanlığı bile arttı, bunlar bile etken" dedi.
İncelemede farklı bir tür de keşfedildi. Laboratuvarda yapılan incelemelerde, yanlış avlanma gibi etkenlerin de tek hücreli canlıların üremesine yol açarak, müsilajın artmasına sebep olduğu açıklandı.
'ÖNCEKİ MÜSİLAJDA GÖRMEDİĞİMİZ YENİ BİR CANLI TÜRÜ BULDUK'
Prof. Özdelice, "2007-2008 yıllarında gözlemlediğimiz türlerin çoğu, yine bu sene de müsilajdan sorumlu olan türler baskın. Onların dışında farklı olarak bir tür daha gördük. Bu türlerle denemeler yapacağız. Canlıyı belli bir sıcaklık, azot, fosfor kullanarak strese sokarak hangi şartlarda, hangi noktada müsilaj salgıladığını belirleyeceğiz. 2007-2008'de görmediğimiz bir tür daha aktif hale gelmiş halde.