Ardern son konuşmasını yaptı: Hipkins, başbakanlık koltuğuna oturdu

Geçtiğimiz günlerde istifasını duyuran Jacinda Ardern, Yeni Zelanda Başbakanı olarak son konuşmasını yaptı. İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturdu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Dünyanın en genç kadın başbakanı' olarak 2017'de Yeni Zelanda Başbakanı seçilen Jacinda Ardern, geçtiğimiz günlerde istifasının duyurmasının ardından başbakan olarak son konuşmasını yaptı. Ardern görevinin son gününde, ülkenin kuzeyindeki küçük Ratana kasabasında politikacılar ve Maori yerlileri ile bir araya geldi.

'PEK ÇOK ŞEY OLMAYA HAZIRIM'

Başbakan olarak son kez konuşan Ardern, "Hayatımın en büyük ayrıcalığı için herkese tüm kalbimle teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. Ardern, "Pek çok şey olmaya hazırım. Arka sıralarda bir parlamento üyesi olmaya hazırım. Kız kardeş olmaya hazırım. Anne olmaya hazırım" diyerek devam etti.

Ardern, geçtiğimiz hafta 7 Şubat'a kadar başbakanlık görevini ve İşçi Partisi liderliğini bırakacağını açıklamıştı. Yaz tatili boyunca atacağı adımlara karar vermeye çalıştığını söyleyen Ardern, görevi sürdürmek için 'yeterli gücü kalmadığını' ve 'zorlayıcı geçen 6 yılın kötü etkileri olduğunu' söylemişti. Parasız eğitim, kürtaj yasağının kaldırılması ve çocuklar arasında yoksulluğunun yok edilmesi gibi konularda mücadele veren Ardern'ın başbakanlığı sırasında hamile kalması ve doğum izni kullanması, kadınların siyasetteki konumu konusunda dünyanın birçok yerindeki tartışmaları da alevlendirmişti ve 'ilerici' olarak yorumlanmıştı. 

HIPKINS, YEMİN EDEREK GÖREVİNE BAŞLADI

Ardern'in ardından İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturdu.  44 yaşındaki Chris Hipkins için başkent Wellington'da yemin töreni düzenlendi. Yeni Zelanda Genel Valisi Dame Cindy Kiro ev sahipliğindeki törende Hipkins, yemin ederek ülkenin yeni başbakanı oldu.  Yeni Başbakan Chris Hipkins, törendeki konuşmasında "Bu, hayatımın en büyük ayrıcalığı ve sorumluluğu. Önümdeki zorluklar beni heyecanlandırıyor" dedi. Başbakan Yardımcılığına Carmel Sepuloni getirildi. Ülkede 14 Ekim'de genel seçimler düzenlenmesi planlanıyor. (DIŞ HABERLER)