Arjantin bütçesi 14 yıl sonra ilk kez fazla verdi

Sağ popülist Devlet Başkanı Milei, Arjantin'de 2010'dan bu yana ilk kez bütçenin fazla vermesinden memnun. Ancak uyguladığı tasarruf önlemleri ülkede 5 milyon kişinin daha yoksullaşmasına yol açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arjantin'de sağ popülist Devlet Başkanı Javier Milei'in uyguladığı kemer sıkma politikası sonucu, ülke 2010 yılından bu yana ilk kez seneyi bütçe fazlası ile kapattı. Ekonomi Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, 2024 yılında elde edilen ek gelir yaklaşık 1,6 milyar euro oldu. Açıklamada bunun gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 0,3'üne denk geldiği belirtildi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Devlet Başkanı Milei, bütçenin fazla vermesini memnuniyetle karşıladı. Milei Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Verilen sözler tutuldu. Sıfır bütçe açığı gerçek oldu. Yaşasın özgürlük be, lanet olsun" ifadelerini kullandı.

Kendisini 'anarkokapitalist' olarak tanımlayan Milei, Aralık 2023'te göreve başlamasının ardından özellikle kamu harcamalarında büyük kesintiler öngören 'şok terapisi' uygulayacağını duyurmuştu. Milei'in hayata geçirdiği reformlarla, ulusal para birimi Arjantin Pesosu ABD Doları karşısında yüzde 52 devalüe edildi, kamu sektöründe çalışan yaklaşık 33 bin kişinin işine son verildi, ulaştırma, yakıt ve enerji alanındaki devlet sübvansiyonlar kesildi, ekonomide geniş çaplı kuralsızlaştırma başlatıldı.

YOKSULLUK ARTTI

Milei'in uyguladığı tasarruf politikası sonucu yıllık enflasyon 94 puan düşerek yüzde 117,8'e geriledi ancak Arjantin hâlâ dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Milei'in kemer sıkma politikası enflasyonun düşmesine yardımcı olurken, ülke resesyona girdi, 2024 yılının ilk yarısında 5 milyon kişi daha yoksulluğa sürüklendi. Tasarruf önlemlerine karşı on binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre ülkede 2024 yılı içinde alım gücü yüzde 3,5 oranında geriledi.

54 yaşındaki Milei ise eleştirileri reddederek, kısa vade için acı reçete olan önlemlerin uzun vadede ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağını savunuyor. Milei hükümeti 2025'te GSYİH'nin yüzde 5 büyümesi ile ekonomide toparlanma olacağını öngörüyor.

Arjantin aynı zamanda IMF ile yeni bir destek programı için zorlu müzakereler yürütüyor. IMF'nin Arjantin'e sağladığı 44 milyar dolar hacmindeki yardım programının süresi 31 Aralık'ta sona ermişti. ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın Pazartesi günkü yemin törenine katılmak üzere Washington'a gidecek olan Milei'in IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

(ALINTI)