Arkeologlar: Bilinen en eski runik yazıtlı taş bulundu
Norveç’teki arkeologlar, dünyanın en eski runik yazıtlı taşını bulduklarına inanıyor. Profesör Kristel "Bu buluntu taş üzerinde runik yazı kullanmaya yönelik ilk girişimlerden biri olabilir" diyor.
DUVAR- Norveç’teki arkeologlar, yazıtların 2 bin yıl kadar eski olduğunu ve esrarengiz runik yazı tarihinin en erken günlerine kadar uzandığını söylüyor. Arkeologlar, bunun dünyanın en eski runik yazıtlı taşı olduğunu iddia ediyor.
Arkeofili'nin aktardığına göre, Oslo’daki Kültür Tarihi Müzesi, düz, kare kahverengimsi kumtaşı bloğunda, İskandinavya’da yazılı olarak kaydedilen kelimelerin en eski örneği olabilecek kazımalara sahip olduğunu belirtiyor.
Oslo Üniversitesi’nde profesör olan Kristel Zilmer, "Bu buluntu, Erken Demir Çağı'nda runik yazının kullanımı hakkında bize pek çok bilgi verecek. Bu, Norveç ve İskandinavya’da taş üzerinde runik yazı kullanmaya yönelik ilk girişimlerden biri olabilir" diyor ve şöyle devam ediyor:
"Şimdiye kadar bulunan en eski runik yazıtlardan biri ve dünyada şimdiye kadar tarihlenebilen en eski runik taş."
Diğer objelerde daha eski runik yazıtlar bulunmuştu ancak taş üzerinde daha eskisi bulunamadı. En eski runik buluntu, Danimarka’da bulunan bir kemik tarak üzerinde yer alıyor. Zilmer, runik yazıtları oymak için belki bir bıçağın veya iğnenin ucunun kullanıldığını söylüyor.