Arnavutluk'ta tutuklu Yunan belediye başkanı AP'de yemin edecek

Vekil seçildiği Avrupa Parlamentosu'nda yemin etmek üzere Arnavutluk'ta tutuklu bulunduğu hapishaneden ayrılan Fredi Beleri, AP oturumuna katıldıktan sonra cezasının infazı için geri dönecek.

Fredi Beleri. (Fotoğraf: Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arnavutluk'ta 'oy satın almak' ile suçlanarak tutuklanan, ardından atılı suçtan 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Arnavutluk'un Himarra Belediye Başkanı Fredi Beleri, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi'den (YD) Avrupa Parlamentosu'na (AP) seçilmesinin ardından tutulduğu hapishaneden ayrıldı. Beleri, 16 Temmuz Salı günü AP Genel Kurulu'na katılarak yemin edecek, ardından istinaf mahkemesi tarafından onanan cezasının infazına devam edilmesi için Arnavutluk'a dönecek.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, yerel basın, Beleri'nin Yunanistan Büyükelçiliği'ne ait diplomatik bir araçla hapishaneden ayrıldığını bildirdi. Başkent Tiran'daki havalimanında basına açıklamada bulunan Beleri, "Şimdi Atina'ya gidiyorum; yarın (Avrupa) Parlamentosu'nun ilk toplantısına katılmak için Strasburg'da olacağım" dedi.

İSTİNAF MAHKEMESİ, CEZASINI ONAMIŞTI

Fredi Beleri, Mayıs 2023'te, Himarra'da yerel seçim çalışması sırasında gözaltına alınmıştı. Ardından tutuklanan Beleri, seçimi kazansa da yemin ederek resmi olarak göreve başlayamadı. Beleri hakkında mart ayında 'seçim hilesi' iddiasıyla 2 yıl hapis cezası verildi. Atina hükümeti, söz konusu kararın Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini etkileyebileceğini söyleyerek Beleri'nin derhal serbest bırakılmasını talep ederken Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, davanın 'siyasi değil hukuki' olduğunu savundu.

Tutukluluğu Atina-Tiran hattında gerilime yol açan Beleri, 6-9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi (YD) partisinden vekil seçildi. Arnavutluk'ta 'oy satın almak' ile suçlanarak tutuklanan, ardından atılı suçtan 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Arnavutluk'un Himarra Belediye Başkanı Fredi Beleri'nin hapis cezası geçen ay istinaf mahkemesi tarafından onandı.

'YUNANİSTAN HÜKÜMETİ DAVAYI YAKINDAN TAKİP EDECEK'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Yunanistan ve Arnavutluk çifte vatandaşlığı bulunan Fredi Beleri'ye mart ayında hapis cezası verildikten sonra yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Bugün, Arnavutluk mahkemesi tarafından Himarra'nın seçilmiş belediye başkanı Fredi Beleri'ye verilen mahkumiyet kararı, yargılamanın tarafsızlığına ilişkin endişeleri artırmaktadır. Yargı kararlarının seçici bir şekilde uygulanması hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Yunanistan hükümeti davayı yakından takip edecek ve ikinci yargı merciinde adil ve tarafsız bir kararın çıkmasını dört gözle bekleyecektir."

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)