Arzuhan Doğan Yalçındağ: Yapay zeka hem eşitlik fırsatı hem bir risk

Aydın Doğan Vakfı, Dünya Kız Çocukları Günü'nde Kız Çocukları ve Yapay Zeka Konferansı düzenledi. Konferansta kız çocuklarının etkin katılımı dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Aydın Doğan Vakfı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde UNICEF, UNFPA ve UN Women’ın da katılımı ile "Yapay Zeka ve kız Çocukları" başlıklı bir konferans düzenledi. Moderatörlüğünü Özge Uzun'un yaptığı Konferansta, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ve UNFPA Türkiye Temsilci Yardımcısı Zeynep Başarankut Kan'ın katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Konuşmacıların konferansın önemine dair kısa konuşmalarının ardından, salonda bulunan öğrenciler, önceden hazırladıkları soruları panelistlere yönettiler. Panelde, kız çocuklarının dijital dünyada nasıl daha aktif olabileceği ve bu süreçte karşılaştıkları engeller ele alındı. Katılımcılar, gençlerin bu alandaki sorularına yanıt verirken, kapsayıcı bir dijital ekosistemin nasıl oluşturulabileceği konusunda görüşlerini paylaştılar. Arzuhan Doğan Yalçındağ konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: "Yapay zeka, kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmeleri için büyük fırsatlar sunuyor. Ancak bu teknolojilerin kapsayıcı ve adil olabilmesi için, bu alandaki cinsiyet eşitsizliğini gidermek adına hepimize büyük sorumluluk düşüyor."

GENÇLERİN KATILIMI

Konferans hazırlıkları için gençlerden oluşan bir komitenin görev aldığı, üç ay süren bir süreçte gönüllü olarak çalışmalar yapıldığı belirtildi. Konferansta interaktif oyunlar ve etkinlikler hazırlayan gençler, ayrıca panel konuşmacılarına yöneltmek üzere sorular hazırlayarak yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. 

Konferansın bir bölümünde gençler sahneye çıkarak "Gençlik Bildirgesi"ni okudu. Sekiz genç tarafından okunan bildirge, kız çocuklarının yapay zeka çağında güçlü birer aktör olmaları için duyulan isteği ve bu alandaki fırsatların herkes için erişilebilir olması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda sahnede yer alan otuz beş genç ise taşıdıkları pankartlarla bu mesajı desteklediler.

Konferans boyunca gençlerin aktif katılımı, kız çocuklarının yapay zeka çağında nasıl güçlenebileceği konusunda önemli mesajlar verirken, etkinlik, Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin sunduğu mini konserle son buldu. 

(HABER MERKEZİ)