As Plastik işçileri 6 gündür grevde: 'Param yok' diyen patron sendikadan istifa edecek olana yüzde 100 zam teklif etmiş

İstanbul Hadımköy'de bulunan As Plastik Fabrikası işçileri 6 gündür grevde. TİS görüşmelerinde 'Para yok' diyen işveren, sendikadan istifa etmesini istediği işçilere yüzde 100 zam teklif etmiş.

Fotoğraf: Ferhat Yaşar
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Türk-İş'e bağlı Petrol-İş’te örgütlenen As Plastik işçileri, üçü iş yeri temsilcisi olmak üzere 10 kişinin işten çıkartılmasının ardından 19 Eylül’den beri grevde. 140 işçinin greve çıkmasıyla birlikte As Plastik’te üretim durdu. İşçiler, kovulan arkadaşlarının işlerine dönene kadar greve devam edeceklerini belirtiyor.

As Plastik Fabrikası işçileri 6 gündür grevde.

As Plastik Fabrikası işvereni, 2022’de sendikalaşmayı engellemek için çalışanlara baskı kurdu. Ancak  işçiler örgütlenmeye devam etti. İşveren bu kez 2023’ün Şubat ayında 28 kişiyi işten çıkardı. İşçiler,  iş durdurma eylemi başlatarak işverene geri adım attırmayı ve arkadaşlarını geri döndürmeyi başardı. İşveren bu kez de grev kararı alınması öncesinde, 29 Ağustos’ta 10 kişiyi işten çıkardı. İşçiler 19 Eylül Perşembe günü As Plastik Fabrikası’nda işten atılan sendika üyelerinin geri alınması, toplu sözleşme masasının yeniden kurulması ve fabrikadaki iş barışının yeniden tesis edilmesi için grev başlattı.

As Plastik Fabrikası İşçileri, baskılara rağmen geri adım atmayacaklarını söylüyor. 

‘TÜM BASKILARA RAĞMEN GREVDEYİZ’

As Plastik'te 9 yıldır çalışan ve 29 Ağustos’ta kod-49 ile işten atılan İşyeri Temsilcisi Savaş Çakmak, “İşveren sendikayı işyerine sokan 10 kişiyi çıkartarak içerdeki arkadaşlara baskı kurmaya başladı. Bütün baskılara rağmen buradayız. Çarklar tamamen durdu. İnsanlar kararlı. Güçlüyüz ve buna inanıyoruz. En azından mücadelemizin meşru olduğunu biliyoruz” dedi.

İşyeri Temsilcisi Savaş Çakmak.

‘AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARINA KARŞI TEK ÇAREMİZ SENDİKAYDI’

“Plastik sektörünün çalışma şartları zor ve biz de çok ağır şartlar altında çalışıyorduk” diyen Savaş Çakmak, sendikalaşmadan önceki süreci şöyle anlattı:

“Kokusu ve çıkardığı duman nedeniyle sağlık açısından çok riskli bir ortam. 12 saat çalışıyorduk. Çok sayıda arkadaşımız hastalandı. Mesailer, hak edilen ücretleri karşılayacak şekilde verilmiyordu. Yenmeyecek yemekleri işçilere dayatıyordu. Bunlar kendi içinde bir isyan doğurdu. İş barışını korumak için patronla sürekli diyalog halinde olmamıza rağmen ilerleme olmadı. Son aşamada özellikle enflasyonun da etkisiyle sıkıntılar bir çığlık olarak gündeme geldi. Çünkü insanlar geçinemiyor. Koşullarımız ağırdı ve bunların da düzeltilmesi gerekiyordu. Tek çaremiz sendikaydı. Sendikaya başvurduk. Sendikamıza sıkı sıkı sarıldık. Onlar da bizi yalnız bırakmadı.”

TALEPLER NEDİR?

İşçilerin taleplerine değinen işyeri temsilcisi Çakmak, “Arkadaşlarımız işten çıkartılmadan önce işverenin masaya oturmasını istiyorduk. Ama şu an 10 arkadaşımız işten atıldı. Önceliğimiz arkadaşlarımızın işe dönmesi. Daha sonra toplu pazarlık masasına dönülmesi. Bu şartlar sağlandığı zaman biz de iş barışını koruyarak işe başlayıp üretime devam edeceğiz. Yüzde 35 zam talebimiz vardı. Kıyafet ve yakacak yardımı talebimiz vardı. Bunlarda anlaştık ama son noktada ‘sendikayı istemiyoruz’ dediler. Biz de bunu kabul etmedik. Sendikadan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Oğuz Aydaş.

‘HAKLARIMIZI ALACAĞIZ’

Oğuz Aydaş, 14 yıldır As Plastik Fabrikası’nda çalışıyor. İşten atılan arkadaşları dönene kadar mücadeleye etmeye devam edeceklerini belirten Aydaş, sendika ile birlikte haklarını alacaklarını ve amaçlarının bu olduğunu söyledi.

Ebubekir Taşkın.
PATRON MASADA ‘PARA YOK’ DEDİ, SENDİKADAN İSTİFAYA YÜZDE YÜZ ZAM TEKLİF ETTİ

Ebubekir Taşkın, “Daha önce arkadaşlarımız işten atılmıştı ve sendika ile birlikte onları geri aldık. Mayıs ayında ise toplu iş sözleşmesine (TİS) oturduk. Hukuki maddelerin hepsi geçti. Ancak maddi olan maddelere geçince patron, ‘Param yok’ demeye başladı. Ancak aynı patron sendikayı engellemek için bazı arkadaşlara yüzde elli bazılarına ise yüzde yüz zam teklif etti. Para olmayan biri yüzde yüz nasıl verecek? Demek ki parası var. Sendikayı istemiyor. Sendikalıyız ve fikrimiz değişmeyecek” dedi.

Kenan İncekaş.
SENDİKALI İŞÇİNİN KOVULMA GEREKÇESİ: SENİ SEVEMEDİM

Kenan İncekaş, 9 yıldır As Plastik’te çalışıyor: “29 Ağustos’ta hiçbir gerekçe olmadan patron beni yanına çağırdı. Beni bir türlü sevemediğini, sevmek için uğraştığını ancak yine de sevemediğini belirterek beni kod-46 ile işten çıkardı. Bunun öyle olmadığını, tamamen sendikal faaliyetten olduğunu biliyoruz."

İşçiler, grev çadırında gece gündüz nöbet tutuyor.