Asansörleri 'belediyelerin ticareti' mi bozuyor: Neden düşüyorlar?
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Asansör Birim Sorumlusu Coşkun İlter, belediyelerin asansör denetimlerini kamu yararı güden kurumlardan alıp şirketlere verdiğine dikkat çekti.
DUVAR - Aydın'da Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör düşmesi sonucu Zeren Ertaş isimli öğrenci hayatını kaybetti.
Olayın hemen ardından Efeler ilçesinde bulunan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurdun müdürü açığa alındı. Valilik '15 kişilik asansöre 16 kişi binildi' açıklamasını yaparken olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bilgisi paylaşıldı.
Peki bir gencin hayatına mal olan olay gerçekten 'kaza' mı? Uzmanlar kazaya değil, ihmal, denetimsizlik ve tedbirsizlik kelimelerine işaret ediyor.
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Asansör Birim Sorumlusu Coşkun İlter, kendilerine gelen bilgiye göre, son öğrenci bindiği esnada kabinin hareket ettiğini söylüyor.
KABİN KAPI AÇIKKEN NASIL DÜŞER?
Normal şartlar atında projelendirmesi, bakımları ve denetimi doğru yapılmış bir asansörde böyle bir kazanın olamayacağına dikkat çeken İlter, “Detaylı incelemelerde bulunmadan elimizdeki kısıtlı bilgi ile söyleyebileceğim kadarıyla bu kazanın, kabin hareketliliğin birkaç nedeni olabilir. Bunlar, ağırlık blokları yetersiz kalmış olabilir. Kabin aşağı iniyor burada bir denge var, o denge bozulmuş olabilir. Kasnaktan ya da motor freninden kaynaklanıyor da olabilir. Asansörün yapım yılı ve modeli de çok önemli" ifadelerini kullandı.
Aydın Makine Mühendisleri Odası ile Efeler Belediyesi arasındaki asansör bakım kontrol süreci protokolünün 2020 yılında iptal edildiğini, kamu yararı güden bir kurumdan alınıp bir şirkete verildiğinin altını çizen İlter, “O zaman da uyarmıştık şimdi de uyarıyoruz. Bu işe ticaret olarak bakıldığı müddetçe bu kazaların önüne geçilemez” dedi.
Efeler Belediyesi'nin, Aydın Makine Mühendisleri Odası ile olan denetim protokolünden çıkmasından sonra belediye sınırları içindeki kız ve erkek öğrenci yurtlarının periyodik denetim ve muayenesi Akreditest adlı bir firma tarafından gerçekleştirilmeye başlandı. ‘A tipi muayene kuruluşu’ yeterliliğine sahip firmaların da bu denetimleri yapabildiğini söyleyen İlter, burada personel tecrübesinin ve verilen eğitimlerin hayati önemde olduğuna vurgu yapıyor.
İSTANBUL’DA SADECE BEŞ İLÇE MMO DENETİMİNDE
Bu tür durumların başka şehirlerde yaşanmasının da olası olduğu konusunda uyarıda bulunan İlter İstanbul’da 5 ilçede (Beşiktaş, Kartal, Adalar, Kadıköy, Avcılar) asansörlerin Makine Mühendisleri Odası denetiminde olduğu diğer ilçelerde ise bu denetimin ‘A tipi muayene’ yeterliğine sahip şirketler tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.
Son olarak Bakırköy Belediyesi hiçbir gerekçe göstermeden Makine Mühendisleri Odası ile olan denetim protokolünden çıkmış.