Asgari ücret zammı AK Parti’yi böldü: Karar iktisadi mi siyasi mi olacak?

Yeni yılın başında yüzde 50 oranında artış yapılan asgari ücret, 3 ay dolmadan eridi. Temmuzda asgari ücrette yeni düzenleme beklentisi yükselirken AK Parti’de farklı görüşler ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Akaryakıt zamları, gıda fiyatlarındaki fahiş artışlar ekonomik sorunları Türkiye’nin en önemli gündem maddesi yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre tüketici enflasyonu yüzde 60’ı geçerken işçi, memur, emekli tüm çalışanlardan ek zam talebi geldi.

Ekonomik zorluklar karşısında çıkış arayışındaki iktidar ise ikiye bölündü. Bir grup başta asgari ücret artışı olmak üzere çalışanların alım gücünü arttıracak düzenlemelerin mutlaka yapılması gerektiğini savunurken, duruma 'iktisadi açıdan' yaklaşmak gerektiğini belirten bir grup ise "asgari ücret artışının enflasyonu daha da tetikleyeceği" görüşünü dile getiriyor.

ERDOĞAN ÖNCE TEMMUZ’U SONRA ARALIK AYINI İŞARET ETTİ, AMA KAPIYI TAM KAPATMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı asgari ücret zammı açıklandıktan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada “Önümüzdeki Temmuz ayında enflasyon gerçekleşmesine ve şartlara bakarak gerekirse çalışanlarımızın durumlarını yeniden değerlendireceğiz" demişti. Erdoğan’ın açıklamasının ardından arka arkaya AK Parti Grup Başkanvekilleri Cahit Özkan ve Muhammed Emin Akbaşoğlu’ndan temmuz ayında asgari ücret artışı yapılabileceğiyle ilgili açıklamalar geldi. Bu açıklamalar beklentiyi yükseltirken Cumhurbaşkanı Erdoğan mart sonunda yeni bir açıklama yaparak yıl sonunda yapılan Asgari Ücret Komisyonu toplantısını işaret etti. Erdoğan "Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Vakti geldiğinde konuşulur, adım atarız” dedi, ama “Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz” sözleriyle kapıyı da tam kapatmadı.

'DAHA ÜÇÜNCÜ AYDA TEMMUZ ZAMMI KONUŞULUYORSA…'

Asgari ücret zammıyla ilgili bu açıklamalar AK Parti’de de farklı görüşleri beraberinde getirdi. Ekonomik krizi büyük ölçüde 'küresel piyasalardaki sorunlarla' açıklayan grup, bozulan dengenin 2020 yılı denklemine dönüşünün kolay olmadığına dikkat çekiyor. Kulislerde, “Çok farklı bir süreçten geçiyoruz. Asgari ücretin artışının daha üçüncü ayı geride kalmışken “temmuz ayında zam olacak mı” diye konuşuyoruz. Yüzde 99 zam yapılacaktır. Çünkü normal bir süreç değil bu” değerlendirmesi yapılıyor. Bu görüşü savunanlar ekonomik zorluklar nedeniyle AK Parti’den uzaklaşan seçmene de dikkat çekerek, “Seçmenimiz bir yere gitmedi kararsızlarda bekliyor. Enflasyon yüzde 60 olmuş. Alım gücünü artıracak düzenlemeler yapılmalı” diyerek bu sorunun siyasi boyutuna da dikkat çekiyor.

'ENFLASYONUN DURAĞANLAŞMASI İÇİN ASGARİ ÜCRET BURADA DURMALI…'

AK Parti’de bir grup ise konuyu 'iktisadi' açıdan ele almak gerektiğine dikkat çekiyor. Enflasyonun ana nedenini savaş, küresel sorunlar ve pandemi sürecine bağlayan bu grup ise asgari ücrette artışın enflasyonu daha da arttırabileceği görüşünde. Asgari ücret iki katına çıkarılsa dahi bunun sağlayacağı refah artışının birkaç ay süreceğine dikkat çeken grup yapılan zamların tepe noktasına geldiği görüşünde. Gıda fiyatlarında yaz mevsimi ile birlikte bir miktar düşüş yaşanacağı belirtilirken, “Normalleşme başladı. Meyve, sebze düşecek. 5 lira olmaz ama bu fahiş fiyatlar inecek. Enflasyonun durağanlaşabilmesi için ekonomik olarak asgari ücretin burada durması gerek” görüşünü savunuyor.

AK Parti’de siyasi ve iktisadi açıdan farklı yaklaşımlara neden olan asgari ücret artış tartışmasında son söz yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olacak.