YAZARLAR

Asgari ücret zammı kimseyi memnun etmeyecek!

Enflasyonu artıran işçilerin kararları değildi. Bedelini onlara ödetmek de hiç adil olmayacak! Asıl mesele enflasyonla mücadele etmeyen bir ekonomi politikasının uygulamada olmasıdır.

Hepimizin gözü aslında cebimizde. Asgari ücretli çalışanlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak kararı bekliyor. Diğer özel sektör çalışanları için de durum benzer. Yeni yıla girerken ücret artışları ne durumda olacak sorusu cevap bekliyor.

Memurlar ve emekliler için de aynı durum söz konusu.

Ocak ayı başında açıklanacak 2022 yılı enflasyonu ile birlikte onlar da maaş zamlarını öğrenmiş olacaklar.

Asgari ücret için Türk-İş’in talep ettiği net ücretin 9.000 TL olduğunu öğrendik. Diğer yandan işveren tarafının ne kadarlık bir ücrete razı olacağını ise bilmiyoruz. Muhtemelen akşama doğru nihai kararı öğrenmiş olacağız. Seçime doğru gittiğimiz dönemde bu kez işçilerin talepleri kabul görecek mi hep birlikte öğreneceğiz.

Genel kanaat ise 8.000-8.500 TL arası bir yerde asgari ücretin belirleneceği yönünde. Yani yüzde 50 civarı bir asgari ücret zammından bahsediyoruz. Böylesi bir artış normal şartlarda oldukça iyi bir artış olabilirdi. Ancak geçtiğimiz yıl yaşadığımız enflasyon travması ve satınalma gücündeki erimenin yarattığı etki hala duruyor. Dolayısıyla da asgari ücretlinin yine sadece kısa süreli bir rahatlama yaşayacağı beklentisi yüksek.

Diğer yandan işverenlerin de bu artışı karşılama konusunda ciddi endişeleri var. Bu şekilde bir artışın birçok firmada işten çıkarmalara yol açacağı konuşuluyor. Aslında bir açıdan baktığınızda ekonominin yapısı da buna işaret ediyor.

Ülkedeki tüm işletmeler ihracatçı değil…

Ülkedeki tüm işletmeler döviz garantili iş yapmış müteahhit değil.

Üzerinden pandemi geçmiş bir esnaf grubu var. Küçük ölçekli işletmeler var. Emek yoğun çalışan hizmet sektörleri var. Zaten yıl sonuna doğru durgunluğun arttığı, tahsilatın zorlaştığı bir dönemde bir de böyle bir ücret artışını karşılamakta güçlük çekecekleri aşikâr.

Anlayacağınız işveren de zam ne oranda olursa olsun memnun olmayacak!

Bir de bu zamla ilgisi olmayan bir kesim var! Emekliler, memurlar…

Asgari ücretin yüzde 50 ya da üzerinde arttığı bir dönemde toplu sözleşme gereği yüzde 8 ve enflasyon farkı kadar maaş artışı alacak milyonlardan bahsediyoruz. Aralık ayı enflasyonu hariç tutulduğunda yılın ikinci yarısındaki fiyat artış oranı yüzde 14. Aralık ayında yüzde 3 civarı bir aylık enflasyon dahi gelse bu kesimlerin alacağı ücret zammı – başka bir karar alınmazsa – yüzde 25’i aşmayacak.

Oldukça zor koşullarda hayatına devam eden emekliler için hayat daha da zorlaşacak!

Anlayacağınız asgari ücret ne olursa olsun kimse mutlu olmayacak!

**

Bir de asgari ücret çok artarsa enflasyon artarcı grup var.

Onlar da memnun olmazlar elbette!

Ancak kendilerine bir soru sormak isterim.

Dün TÜİK tarımsal girdi maliyetlerine ilişkin endeks verilerini açıkladı. Yıllık artış oranı yüzde 134 olmuş durumda. Ve bilin bakalım bu tarımsal girdi maliyetleri hesabında ne yok?

Doğru bildiniz!

Emek maliyeti yok.

Yani tarımda ücretler dışında da maliyetler yüzde 134 artmış durumda. Enflasyonun asıl nedeninin maaş artışları olmadığını kendilerine daha nasıl göstereceğiz bilemiyorum.

Enflasyonu artıran işçilerin kararları değildi.

Bedelini onlara ödetmek de hiç adil olmayacak!

Asıl mesele enflasyonla mücadele etmeyen bir ekonomi politikasının uygulamada olmasıdır. Asgari ücret enflasyonu daha da arttıracak diyenlere tavsiyem enflasyonun asıl kaynağı kimse onun bu yaşanan sıkıntıların maliyetini üstlenmesi gerektiğini söylemeleri.

Günü zor bitiren işçiyi bırakıp, biraz da oraya bakmaları!


Oğuz Demir Kimdir?

İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi doktorası yapmıştır. Halihazırda İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İngilizce İktisat Bölümünde öğretim üyesidir. Aynı üniversitede Avrupa Birliği tarafından seçilen Döngüsel Ekonomi ve AB Sanayi Politikaları Başkanlığını da yürütmektedir. Daha önce ABD’de University of Texas at Austin ve Rusya’da Higher School of Economics’te görev yapmıştır. İstanbul Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde de ders vermektedir. Kalkınma, uluslararası iktisat ve yenilik ekonomisi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitaplarda yayınlanmış çalışmaları bulunmaktadır. KRT TV’de Sana Faydası Ne isimli bir televizyon programını da hazırlayıp sunmaktadır.