Asgari ücrette gözler Beştepe'de: TÜRK-İŞ toplantıya katılmadı

Asgari ücretle ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde hazırlıklar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni asgari ücreti açıklıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün akşam asgari ücret gündemiyle bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ ve TİSK'in üzerinde görüşmeler yaptığı asgari ücretle ilgili Erdoğan'a bir sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 12.00 civarında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapacağı açıklama ile 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti kamuoyuna duyuracak.

Asgari ücretin açıklanacağı masada 3 koltuk bulunması dikkat çekti. TÜRK-İŞ asgari ücret toplantısına katılmadı.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret görüşleri öncesinde asgari ücrette 'kırmızı çizgileri'nin 7 bin 785 TL olduğunu söylemişti.

Komisyon bu sözlerden sonra üç kez toplanmıştı.

Türk-İş Genel Başkanı son toplantı sonrası, "Türk-İş'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse imzalarız, vermezlerse masaya oturmayız" ifadelerini kullanmıştı.

Dün AK Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" demişti. Türk-İş'in 9 bin lira olan teklifiyle ilgili Erdoğan, "Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor. Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini bir düşüneceğiz" diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)