Aşı krizi büyüyor: Depolar tükendi

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, sağlık bakanlığı aşı deposundan dağıtım yapılamadığını ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde aşı bulunamadığını kaydetti.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlıkta yaşanan aşı krizi sürüyor. Genel Sağlık-İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı depolarında çok önemli birçok aşının bittiğini açıkladı.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre; Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Derya Uğur, Aşı yokluğunu sık sık gündeme getirmekten yorulduklarını ancak bakanlığın sorunun çözümü için olumlu adım atmadığını belirtti.

Aşı tedarikinin günü kurtarmak adına yapıldığını kaydeden Uğur, "Bir süredir yurt genelinde aile sağlığı merkezlerinde (ASM) günü kurtarmak adına aşı tedariki yapılabiliyorken, 23 Temmuz itibarıyla sağlık bakanlığı aşı deposundan beşli karma, kızamık-kızamıkçık-kabakulak, hepatit A, hepatit B, suçiçeği, antiserumlarla ilgili de dağıtım yapılamamaktadır” sözlerini kullandı.

‘STOKLAR TÜKENİYOR’

Mevcut durumda ASM’ler ellerindeki aşılar ile kendi bölgelerine kayıtlı bebek ve çocukların aşısını yapabildiğini söyleyen Uğur, “Fakat izin dönemi olmasından dolayı ASM’ye başvuran misafir bebek ve çocukların aşıları, stoklar tükenmekte olduğundan yapılamamaktadır” ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarının uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetinin ticarileştirildiğini vurgulayan Uğur, “Bakanlık, halkın sağlığını önceleme sorumluluğunu bir türlü üstlenmemektedir” diye konuştu.

Uğur, ASM'lerdeki aşı yokluğunun yurttaşların doktorlara tepkisine neden olduğunu ve bu durumun sağlıkta şiddeti körüklediğini kaydetti.

AK Parti döneminde kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü aktif olsaydı, söz konusu aşıların üretilebileceğine dikkat çeken Uğur, “Atatürk döneminde dünyaya aşı ihraç ederken şimdi kendi çocuklarımızı aşılayamaz hale geldik. Enstitü bir an önce açılmalı” dedi.

(HABER MERKEZİ)