Aşı ülkelerin ilişkilerini belirliyor: Rusya kapıları kapattı

Ülkede üretilen aşıların AB'de onay almamasından yakınan Rusya, yabancı aşılara kapılarını kapattı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ve Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune arasında aşı atışması yaşandı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın ''yabancı aşıların ülkeye ithal edilmesine izin vermesinin söz konusu olmadığını'' açıkladı. Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Peskov, “Kendi aşılarımız bize yetiyor. Rusya vatandaşları dört farklı aşı arasından seçim yapabiliyor” dedi.

Rusya’da korona virüsü aşısında bir açıkla karşılaşılmasının beklenmediğini belirten Peskov, “Aşılar sürekli artıyor. Üretimi birdenbire artırmak mümkün değil, ancak bu üretim hacimleri öncelikle kendi pazarımız için sürekli artışta” diye konuştu.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, bazı yabancı aşı üreticilerinin Rusya’da ürünlerini tescil ettirmek için başvuruda bulunduklarını açıklamıştı.

Ülkede bugün Covid-19’a karşı Sputnik V, Sputnik Light, EpiVacCorona ve CoviVac aşılarının üretimi yapılıyor.

BEANUE-ZAHAROVA ATIŞMASI

Bir süre önce, Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, bir TV kanalında, "EMA tarafından onaylanmamış aşılara karşı temkinli olunması çağrısı" yapmıştı. Beaune, AB onaylı aşı yaptırmayanların birlik topraklarına girmesinin de engellenmesini önermişti. Fransa, Rusya’dan gelenlere, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış bir aşı yaptırmamışlarsa  7-10 gün arasında zorunlu karantina uygulanıyor. 

'NEO-NAZİ AYRIMCILIK'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Beaune'ye tepki göstermişti. Zaharova, “Fransa'yı, üst düzey temsilcisinin Avrupa'da neo-Nazi ayrımcılık ruhunu canlandıran bu tür ayrımcı açıklamalarından dolayı kınıyoruz. Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı, tıbbı milliyet ile bağdaştırarak bu konuda egemen devletlere ders verecek bir viroloji uzmanı değil” dedi. 

Clement Beaune’un, Fransa'nın kendi aşısını üretemediği için ''bunu yapabilen herkesi kıskandığını dürüstçe söylemesi gerektiğini'' ifade eden Zaharova, “Ülkelere ve halklara hangi aşılarla aşılanacaklarını dikte etmek, Fransa Dışişleri Bakanlığı’na düşmez” sözleriyle de bu aşıyı kullanan konunun muhataplarını genişletmişti. 

AB üyesi ülkelerden Yunanistan, Macaristan ve Slovenya'da Sputnik V aşısı uygulanıyor.  

Rusya, EMA'yı ülkede üretilen COVID-19 aşısı Sputnik V'nin değerlendirilmesinde ''yavaş davranıldığı'' gerekçesiyle eleştiriliyor.

HERKES KENDİ AŞISINI YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Korona virüsüyle mücadelede kilit konuma gelen aşı ülkelerin iyi ilişkide olduğu diğer toplumlara yönelik jestlerinin de bir parçası oldu. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke bazı ülkelere aşı yardımında bulunmayı sürdürüyor. 

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle aşı temininde zorlanan İran gibi ülkelerde, kendi aşılarını üretme konusunda acil çalışmalara yöneldi. 

Birçok ülke kendi aşısının üretmek için yapılan çalışmalara desteği artırmış durumda. (AjansBizim)