Aşı yaptıranların neden hâlâ maske takması gerekecek?
Korona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşılardan gelen olumlu haberlere, uzmanların "Aşı yaptıranlar maskelerini yine de çıkarmasın" uyarıları ve 'gizli bulaş' endişesi eşlik ediyor. Peki, bununs ebebi ne? Aşı olanların neden yine de maske takması gerekecek?
DUVAR - Korona virüsüne karşı geliştirilen bir dizi aşının yüksek etki oranı sağlaması, dünyada rahatlamaya sebep oldu. Ancak uzmanlar, aşı yaptıranların tedbirleri bırakıp maskeleri çıkarmaması gerektiğini vurguluyor. Zira, aşıların, virüsün yayılmasını engelleyip engellemeyeceği hâlâ net olarak bilinmiyor. Yani, aşı yaptıran bir kişi kendisi hastalanmayacağı için virüsü farkında olmadan başkalarına bulaştırabilir.
'GİZLİ BULAŞTIRICI' ENDİŞESİ
New York Times gazetesine konuşan bir dizi bilim insanı, aşı yaptıran kişilerin 'gizli bulaştırıcılara' dönüşmesinden ve yaşadıkları yerlerdeki aşı olmamış kişileri riske atmasından endişeli olduklarını söyledi.
'AŞI YAPTIRANLARIN UYARILMASI ÖNEMLİ'
ABD'de aşılama konusunda federal hükümete danışmanlık yapan komitenin üyelerinden Dr. Yvonne Maldonado, 'yüksek viral yük taşıyan ama aşı olduğu için semptom göstermeyen ve hastalanmayan' bir kişinin ciddi bir yayıcı haline gelebileceğini söyledi. Stanford Üniversitesi'nden immunolog Michal Tal ise "Birçok kişi, aşı yaptırdıktan sonra artık maske takmayacaklarını zannediyor. Bu kişilerin maske takmaya devam etmeleri gerektiğini çünkü hâlâ bulaştırıcı olabileceklerini bilmeleri çok önemli" dedi.
FİRMALAR YENİ DENEYLER YAPIYOR
Peki aşılar, virüsün yayılmasını gerçekten engellemeyecek mi? Bu konudaki endişe kısmen, aşı deneylerinde bu ihtimalin şu ana dek ölçülmemiş olmasından kaynaklanıyor. Pfizer ve AstraZeneca'nın, Faz-3 denemelerinde gerçek aşıyı almış gönüllüler üzerinde yeni testler yaptığı belirtiliyor.