'Aşı yaptırmayanın korona tedavisi SGK kapsamından çıkarılsın'
Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin, korona virüsü için geliştirilen aşıları olmayı reddedenlere tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklama yapan Şahin, aşı olmayanların korona virüsü tedavi masraflarının SGK kapsamından çıkarılmasını önerdi. Aşı ile ilgili komplo teorilerine yanıt verirken, "buna alet olduğunu" öne sürdüğü bazı kesimlere de sitem etti.
Çağdaş Caner Koçak
KAYSERİ – Korona virüsü aşılarında sona gelinmesiyle, çoğunluğu Çin’den olmak üzere Türkiye tarafından sipariş edilen ve kısa bir süre sonra yapılması planlanan aşılara toplumun bazı kesimleri kuşku ile yaklaşırken, bazıları da aşı olmayı reddediyor.
Durumla alakalı Twitter hesabından, aşıyı reddeden kesim için öneride bulunan Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin; "Dünyada ve ülkemizde aşı uygulamaları başlıyor. Salgının yatışması için en büyük umudumuzu ve halkın sağlığını aşı karşıtlarının içi boş söylentilerine feda edemeyiz. O nedenle, aşı olmayı reddedenlerin Covid-19 tedavi masraflarının SGK ödeme kapsamından çıkarılmasını öneriyorum" dedi.
'BİZ ONURLU, VİCDANLI, ŞEREFLİ İNSANLARIZ'
Katıldığı TV programında korona virüsü aşısı için görüşlerini belirten Şahin, aşı karşıtlarının negatif bir hava oluşturduğunu dile getirerek; ‘‘Öyle bir hava oluşturuyorlar ki, işte aşı üreten bilim insanları küreselcilerin adamı, aşıya yatırım yapanlar ve üreten firmalar öcü, doktorlar zaten kendilerine ne söylenirse onu yapıyorlar gibi inanılmaz komplo teorileri var" dedi.
Şahin, doktorların onurlu, vicdanlı ve şerefli insanlar olduğunu belirterek; ‘‘Bu aşı denen şey şeffaf bir şekilde yayınlanıyor, yani kaç hayvanda denendi, kaç insanda denendi nasıl yapıldı, etkisi ne kadar oldu, nasıl yan etkiler görüldü. Biz bunları okuyoruz" ifadelerini kullandı.
'HASTALIK MI YOKSA AŞI MI DAHA TEHLİKELİ?'
Aşıların genel olarak kas ağrısı, yorgunluk ve aşı bölgesinde ağrı gibi yan etkileri olabileceğini belirten Şahin şöyle devam etti:
"Şimdi hastalık mı daha tehlikeli yoksa aşı mı daha tehlikeli? Yani bunu tartışmaya bile gerek yok. Birileri bundan para kazanıyor diye karşı çıkanlar var. Ya kazanacak bu işin tabiatı bu. Bugün hepimizin kullandığı ağrı kesicilerden de birileri para kazanıyor. O üretimin bir süreci var ve bu süreçte hiçbir getirisi olmaksızın sürekli yatırım yapılıyor.’’
Şahin, işin sömürüye dönüşmesi ihtimali konusunda ‘‘Bu bir sömürüye dönüşüyorsa ki dönüştüğü taraflar var. Buna hep birlikte karşı çıkalım. Bende ahlaklı vicdanlı şerefli bir Türk doktoru olarak buna bende karşı dururum’’ dedi.
‘BU KOMPLOLARI İTİBAR EDİLEN İNSANLAR DA DİLLENDİRİYOR’
Bütün doktorların, sağlık camiasının ve bilim adamlarının böyle bir komplo teorisinin içerisine sığdırılmasını eleştiren Şahin, "genetik materyal verileceği ve kısırlaştırma" gibi komplo teorilerinin ortada dolandığını ve bunu sözüne itibar edilen fikir önderi sayılan insanlarının bile yaptığını dile getirerek; ‘‘Bunları büyük büyük gazeteciler de yazıyor. İtibar edilen, sözde fikir önderi zannedilen insanlar yapıyor bunu. Televizyonlarda konuşuluyor’’ dedi.
Meslektaşlarından bazılarının da bu tip bir yanılgıya ortak olduğunu belirten Şahin şöyle konuştu:
‘‘Maalesef bazı doktor arkadaşlarımız da yapıyor bunu. Kayseri’de de var ben takip ediyorum sorumluluğum gereği. Allah aşkına hiçbir aşı konusunda bilgisi yok, hiçbir çalışması yok, tıp literatürünü ne kadar takip ediyor emin değiliz. Az sayıda ama maalesef böyle doktorlar da var.
Tepki gösterenlerin hepsi değil, ama Covid-19 hastalığının ve salgının gerçekliğine inanmayan bazılarının ‘inanmadıkları hastalığın’ tedavisinin kendileri tarafından ödenmesi ihtimaline bile büyük tepki göstermeleri çelişkilerini ortaya koyuyor. İnşallah fark ederler.’’
Aşı karşıtları zaten bu hastalığın ciddiyetine inanmadıkları, insanlığa, ülkemize ve milletimize olan ağır bedelini görmezden geldikleri ve aşıdan başka bir çözüm öneremedikleri için hastalığa yakalanırlarsa tedavilerini bizzat ödemekten gocunmayacaklardır diye tahmin ediyorum.
— Mehmet İlhan Şahin (@drilhansahin) December 3, 2020