Aşılamada yüzde 60 eşiği aşıldı, İngiltere maskeleri çıkarıyor
Yetişkinlerin yüzde 62'sinin iki doz aşı olduğu İngiltere'de, normalleşmenin son aşaması 19 Temmuz'da tamamlanacak. Ülkede maske takmak artık yasal bir zorunluluk değil, kişisel bir tercih olacak.
DUVAR - Korona virüsüne karşı en hızlı aşılama yapan ülkelerden İngiltere'de, maske takma zorunluluğu kaldırılıyor. Buna göre, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 62'sinin iki doz, yüzde 85'inin de bir doz aşı olduğu ülkede, 19 Temmuz'dan itibaren maskesiz dolaşmak cezaya tabi olmayacak. Halktan 'kişisel sorumluluk' üstlenerek gerekli gördükleri koşullarda maske takmaları istenecek.
İngiltere Konut ve Topluluklar Bakanı Robert Jenrick, ülkede devam eden bazı kısıtlama tedbirlerinin tamamen kaldırılması açısından verilerin 'çok olumlu' göründüğünü söyleyerek, "Hükümetin size ne yapmanız gerektiğini söylemesi yerine bizlerin bu kararları kendimizin verdiğimiz, farklı bir dönem olacak" dedi.
Jenrick, izin verilmesi halinde kendisinin de maske takmayı bırakıp bırakmayacağı yönündeki soruya "Bırakırım. Özellikle maske takmak istemiyorum. Birçok kişinin bunu yapmaktan hoşlanmadığını düşünüyorum ve bunların kişisel tercih konuları olacağı bir aşamaya geçeceğiz" diye konuştu.
İngiliz bakan bununla birlikte normalleşme sürecinde aşının önemine vurgu yaparak, "Her bir yetişkinin iki doz aşı olmasını sağlamamız gerekecek çünkü sonbahar ve kışa girerken virüsü kontrol atmanın anahtarı bu" dedi.
İngiltere hükümetinin aşamalı normalleşme planındaki yol haritasına göre, yasal kısıtlamaların 19 Temmuz'da tamamen kaldırılması bekleniyor. Jenrick, Başbakan Boris Johnson'ın normalleşmenin son aşamasının ayrıntılarını da önümüzdeki günlerde açıklayacağını söyledi. Johnson kısıtlamaların haziran ayında kaldırılmasını planlıyordu. Ancak ülkede Delta varyantı nedeniyle vakaların artması sonucunda normalleşme planının son aşaması ertelenmişti. (DIŞ HABERLER)