'Aşırı işlenmiş gıdalar' sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Kamu sağlığı uzmanı Prof Maira Bes-Rastrollo, 5'ten fazla malzeme içeren gıdaların 'aşırı işlenmiş gıda' olma olasılığının çok yüksek olduğunu söylüyor.
DUVAR - 'Aşırı işlenmiş gıdalar' kalp hastalıkları, kanser ve kaygı bozuklukları da dahil olmak üzere 30'dan fazla sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor. Bu gıdalar ABD ve İngiltere'de ortalama bireyin beslenmesinin yüzde 50'sinden fazlasını oluştururken, dünya genelinde de giderek daha popüler hale geliyor.
Bu tür gıdalar için kullanılan tek bir tanım yok ama genel olarak 'ev yemeklerinin içermediği maddeleri içeren gıdalar' olarak tanımlanıyor. Bunların çoğu gıdaların görünüm, tat ya da dokusunu daha çekici hale getirmek için kullanılan kimyasal, renklendirici ve tatlandırıcı gibi maddeler. Gazlı içecekler, şekerler ve tavuk paneler bunlara örnek olarak verilebilir.
Ancak ilk bakışta aklınıza gelmeyecek ekmek, kahvaltılık gevrek ve yoğurt gibi bazı diğer gıdalar da bu kategoriye girebiliyor.
Gıdalar genel olarak dört kategoriye ayrılıyor. Bu kategoriler:
- İşlenmemiş ya da minimum işlenmiş gıdalar
- İşlenmiş içerikler
- İşlenmiş gıdalar
- Aşırı işlenmiş gıdalar
İşlenmiş gıdalar, meyve, sebze, yemiş ve yumurta gibi işlenmemiş gıdalarla işlenmiş içeriklerin bir araya geldiği yiyeceklere verilen isim. Örneğin buğday unu, su, tuz ve mayadan yapılmış bir ekmek "işlenmiş gıda" sayılırken; ekmeğin içinde emülgatör, renklendirici ya da koruyucu madde varsa bu ekmek "aşırı işlenmiş gıda" kategorisine giriyor.