ASKİ Genel Müdürü Akçay: Ankara’nın suyu temiz, sağlıklı ve kaliteli

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKİ’nin şehir şebekesine verdiği suyun temiz, sağlıklı ve kaliteli olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay,  Başkent'in içme suyunun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği’nin (AB) standart değerleri ile Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere uygun olduğunun altını çizerek, Ankaralılara, “Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz” diye seslendi. Akçay, Ankara’nın içme suyu ihtiyacını en temiz şekilde sağlamak için ASKİ’nin suyu kaynağından alıp arıttıktan sonra şehir şebekesine verdiği son noktaya kadar kontrol altında tuttuğunu vurguladı.

Şeffaflık ilkesi gereğince şehir şebeke suyu analiz raporlarının kurumun resmi internet sitesinde aylık olarak açıklandığını aktaran Akçay, kimyasal ve bakteriyolojik kontrollerin tamamının Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) uygun olduğunu bildirdi.

Akçay, “Şehir şebeke suyumuz, temiz ve sağlıklı, DSÖ, AB ve Sağlık Bakanlığı standartlarına göre güvenli şekilde tüketilebilir özellikte. Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin, hem uluslararası hem de Bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerin altında olduğunu görüyoruz. Yani Ankara’nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir” dedi.

'1273 NOKTADAN NUMUNE ALARAK ANALİZ YAPIYORUZ'

Akçay, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi olan İvedik Tesisimiz, Ankara nüfusunun yüzde 98’inin içme ve kullanma suyunu karşılıyor. İvedik yerleşkesinde yer alan Su Kalite Merkezi’nde 37 uzman personel ile Ankara’nın suyunun kalitesini sürekli denetliyoruz.  Kentimizin içme suyunun kimyasal ve bakteriyolojik analizinin yapıldığı laboratuvarda son teknolojiyle donatılan cihazlar ile hizmet veriliyor. Şehirde 1273 farklı noktadan aralıklarla numune alarak analiz yapıyoruz. Yılda yaklaşık 25 bin numuneyi geçer bu rakam. Musluklardan akan sulardan numune alıyor ve sürekli denetliyoruz. Yine aynı şekilde Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü de bizim sağladığımız sudan yaklaşık 1257 noktadan 6 bin numune alarak sonuçları kurumumuza gönderiyor.”

Etiketler ASKİ ankara içme suyu