Aşkların ve imparatorların şehri Sagalassos
Sagalassos Türkiye’nin en etkileyici antik kentlerinden. Özellikle Burdur-Antalya yolu üzerinde küçük bir kaçamak yaparak antik kenti gezebilir, muhteşem Antoninler Çeşmesi’ni görebilirsiniz.
DUVAR- Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti, “Aşkların ve İmparatorların Şehri” olarak biliniyor. Denizden 1.700 metre yüksekliğindeki Sagalassos, Pisidia Bölgesi’nin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehri. Şehirde bulunan yapıların büyük çoğunluğu Roma dönemine ait.
Sagalassos’un ilk tespiti, 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından yapılmış. Bulutların arasındaki şehirde girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora (çarşı), çeşme ve odeon, daha yukarıda, kuzeye doğru ilerledikçe konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistik çeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak ve Cladius kapısı bulunuyor.
ANTONİNLER ÇEŞMESİ
En belirgin yapısı muhteşem Antoninler Çeşmesi. Şehir, İmparator Hadrian (MS 2. yüzyıl) döneminde ekonomik siyasi ve sosyal anlamda en iyi dönemini yaşamış. Sagalassos, küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biri.
UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ’NDE
2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış. Kazılarda ortaya çıkan beş buçuk metre civarında boyu olabileceği tahmin edilen İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’a ait heykeller ile çıkarılan diğer eserler Burdur Müzesi’nde sergileniyor.