AstraZeneca krizi siyasileşiyor: AB'den İngiltere'ye tehdit

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birçok Avrupa ülkesinin 'kan pıhtılaşması' gerekçesiyle askıya aldığı AstraZeneca aşıları için İngiltere'yi tehdit etti. AB'de üretilen Pfizer aşılarının İngiltere'ye ihraç edildiğini söyleyen von der Leyen, Londra'nın ise İngiltere'de üretilen AstraZeneca aşılarının Avrupa'ya gönderilmesini engellediğini savundu. Komisyon Başkanı, AstraZeneca aşılarının yollanmaması halinde AB'nin de İngiltere'ye aşı göndermeyebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'da birçok ülke İngiliz-İsveç firması AstraZeneca'nın aşılarını 'kan pıhtılaşması'nı gerekçe göstererek askıya alırken, bir yandan da Avrupa Birliği'nden (AB) eski üyesi İngiltere'ye tehdit geldi. AB Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere'nin AB'ye AstraZeneca aşılarını tedarik etmemeleri halinde, Brüksel'in de İngiltere'ye AB'de üretilen aşıları göndermeyeceğini söyledi.

'AB, 33 ÜLKEYE 41 MİLYON DOZ AŞI İHRAÇ ETTİ' 

Ursula von der Leyen, Avrupa'da üretilen Pfizer/BioNTech aşılarını kast ederek, Avrupa'nın bugüne dek AB dışından 300 ayrı aşı talebi aldığından, 33 ülkeye 41 milyon doz aşı ihraç edildiğini söyledi. "Bu durum Avrupa'nın uluslararası işbirliğini sağlamaya çalıştığını gösteriyor" diyen von der Leyen, İngiltere'nin ise AstraZeneca ile Avrupa arasındaki anlaşmalara rağmen AB'ye aşı tedarikini engellediğini savundu.

'HÂLÂ O DOZLARIN İNGİLTERE'DEN GELMESİNİ BEKLİYORUZ'

Ursula von der Leyen, "AB'ye üretilen aşıların kendileri de aşı üreten ülkelere gönderilirken onlardan neden pek bir şey gelmediğini vatandaşlarımıza açıklamak zor" dedi. AB'nin son altı haftada İngiltere'ye 10 milyon doz aşı gönderdiğini söyleyen Komisyon Başkanı, AstraZeneca aşılarını İngiltere'de üreten ve kontrat yaptıkları tesislerden AB'ye hâlâ aşıların gelmediğini belirtti. Ursula von der Leyen, "Hâlâ o dozların İngiltere'den gelmesini bekliyoruz. Dolayısıyla bu, karşılıklılık için bir çağrı" dedi.

AB Komisyonu Başkanı, BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarıyla ilgili kontratlarının yerine getirildiğini ama AstraZeneca'nın 2021'in ilk çeyreği için AB'ye söz verdiği 90 milyon doz aşının sadece 30 milyonunun gönderildiğini söyledi. Von der Leyen, durumun değişmemesi halinde kendileri de aşı üreten ülkelere AB'den aşı gönderilmesi konusunda karar değişikliğine gidilebileceğini vurguladı. 

BORIS JOHNSON: AB YÜKÜMLÜLÜKLERİNE UYMALI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan da yanıt gecikmedi. Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada, "AB'nin aşıyla ilgili yükümlülüklerine uymasını bekliyoruz" denildi; "Önceliğimiz İngiltere halkını korumak" ifadelerine yer verildi. 

AstraZeneca aşısının AB'ye tedariki, Brüksel ile Londra arasında geçmişte de gerilim konusu olmuştu. Avrupa Birliği, AstraZeneca'nın AB içindeki tesislerinde yeterli üretim yapılmaması nedeniyle, kontratın İngiltere'deki tesislerde üretilen aşılarla yerine getirilmesi talep ediyor. İngiltere hükümeti ise aşılara ihracat yasağı koymadığını ama firmayla kendi yaptığı kontratların, ülke içinde üretilen aşıların öncelikle İngiltere halkına dağıtılmasını öngördüğünü söylüyor.  

ASKIYA ALMA KARARLARIYLA EŞ ZAMANLI

AB'nin tehdidinin, AstraZeneca aşısının kullanımının bir dizi ülkede kan pıhtısı gerekçesiyle askıya alınmasıyla eş zamanlı gelmesi de dikkat çekti. Bilim insanları ve AstraZeneca firması, aşının normal nüfusta görülene oranla daha fazla kan pıhtısı vakasına yol açmadığında ısrarcı. AB çapında görülen vakaların resmi incelemesi sürerken, son olarak Dünya Sağlık Örgütü bu aşının kullanımını tavsiye etmeyi sürdürdüğünü açıkladı. (DIŞ HABERLER)