At, eşek ve domuz eti ithalatı için yüzde 100 gümrük indirimi

Sudan ile Türkiye arasında yapılan anlaşma kapsamında, Sudan'dan ithal edilecek 500 ton at, eşek ve domuz eti için yüzde 100 gümrük indirimi uygulanacak. IPA Başkanı Buğra Gökçe karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile Sudan arasındaki Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında Cumhurbaşkanına doğrudan yetki verilmesine ilişkin kanun teklifini kabul etti. Anlaşmada Sudan'dan ithal edilecek at, eşek ve domuz etine yüzde 100 gümrük indirimin yer alması tepkilere neden oldu.

Sudan'ın gümrük vergileri kaldırılırken, Türk tarım ve sanayi ürünlerinin de Sudan pazarına daha avantajlı gireceği öngörülmüştü. Anlaşmanın ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarması hedeflenirken, ithal edilen ürünler eleştirilerin hedefi oldu.

AT, EŞEK VE DOMUZ ETİ İTHALATINA YÜZDE 100 GÜMRÜK İNDİRİMİ

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı (İPA) Buğra Gökce, sosyal medya hesabından anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulunarak yüzde 100 gümrük indirimi getirilen ürünleri sıraladı. Egzotik hayvanlardan, alkollü içkilere, balık çeşitlerinden tarım ürünlerine kadar geniş bir ithalat listesi sıralayan Gökce, Türkiye'de çiftçi desteklenmezken üretimi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayretle karşıladığını belirtti.

TBMM'nin teklifi reddederek, çiftçi ve üreticiyi destekleyecek uygulamaları hayata geçirmesi gerektiğini söyleyen Gökce, "At, eşek ve domuz eti ithalatına kadar ulaşan, sayfalarca süren gümrük indirimleri ile Sudan çiftçisi ve üreticisi kazanırken ne yazık ki bizim çiftçilerimiz ve üreticimiz kaybediyor" ifadelerini kullandı.

Gökce açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Anlaşmaya göre Türkiye Sudan'dan yapılacak 500 ton at, eşek veya 500 ton domuz eti ithalatında vergi almayacak. Anlaşma kapsamında yüzde gümrük indirimi getirilen diğer ürünlerden bazıları şunlar:

Maymun, kobay faresi, su kaplumbağası, balina eti, dikburun köpekbalığı gibi egzotik hayvanlar veya ürünleri, levrek, çipura, dil balığı, kalkan, sinağrit, mezgit, uskumru, ton balığı, palamut gibi balıklar, konyak, grappa, rom, uzo, raki, tekila gibi alkollü içecekler, patates, soğan, domates, sarımsak, lahana, marul, bal, havuç gibi sebzeler, pirinç, buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar gibi ürünleri, canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri.

'SUDAN ÇİFTÇİSİ KAZANIRKEN BİZİM ÇİFTÇİLER KAYBEDİYOR'

Türkiye'de tarımsal destekler yetersizken, çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıp maliyetler altında ezilirken, yerel yönetimler çiftçimizi desteklemek için canla başla çalışırken tarımsal üretimimizi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayret ve şaşkınlıkla karşılıyorum.

At, eşek ve domuz eti ithalatına kadar ulaşan, sayfalarca süren gümrük indirimleri ile Sudan çiftçisi ve üreticisi kazanırken ne yazık ki bizim çiftçilerimiz ve üreticimiz kaybediyor. TBMM'nin bu teklifi reddetmesini, kendi çiftçimizi ve üreticimizi destekleyecek uygulamaların hayata geçmesini diliyoruz."

(SOSYAL MEDYA)