Atina Türkiye'yi 'Afgan sığınmacılar için güvenli ülke' olarak görüyor
Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis'in muhafazakâr hükümeti, Afgan sığınmacılar için Türkiye'yi 'güvenli ülke' olarak görüyor. Atina, Afgan sığınmacılar için Türkiye’ye destek verilmesini istiyor.
DUVAR - Komşu Yunanistan, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi üzerine alarma geçti. Atina’daki kaynaklar ve son bilgiler, Yunanistan hükümetinin Afganistan’daki gelişmelere ulusal güvenlik ve mülteci meselesi perspektifinden yaklaştığına işaret ediyor. Edinilen son bilgilere göre Yunanistan hükümeti, özellikle mülteci meselesi konusunda uluslararası mecrada Kabil’in düşmesinden önce harekete geçti.
AB VE BM'NİN MESAJLARI OLUMLU YANKI BULMADI
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Shinas, İtalyan gazetesi La Stampa ile hafta sonunda yaptığı söyleşide siyasi krizden ve baskıdan kaçan tüm insanlar için AB’nin kapılarının açık olduğunu açıklamıştı. La Stampa, Birleşmiş Milletler'in de Avrupa’dan sınır kapılarını Afgan mültecilere kapamamasını talep ettiğini yazmıştı. Ancak Atina, BM ve AB'den gelen “Sığınma talep eden Afganlılara yardım ediniz” mesajına rağmen, yeni bir mülteci akınını karşılayacak durumda olmadığını savunuyor.
AB ve BM’nin Afgan sığınmacılarla ilgili son mesajları Atina’da olumlu yankı bulmadı. Yunanistan hükümeti, sınır kapılarını kuvvetlendirmek için harekete geçti. Atina’da konuyu yakından takip eden kaynaklar Kiryakos Miçotakis hükümetinin yeni sığınmacı akını konusundaki olumsuz tavrına ilişkin olarak iki önemli bilginin altını çiziyor.
'GÖÇMEN BAKANLIĞI BM VE AB'YE MEKTUP YAZDI'
Yunanistanlı kaynaklar öncelikle, Yunanistan’ın 5 Ağustos gününde AB’nin Afgan sığınmacılara kapılarını kapatmasını resmen isteyen ülkeler cephesine katıldığını hatırlatıyor. Yunanistan, AB üyesi altı devletle birlik yönetimine bir mektup yazarak, Brüksel'in yeni bir sığınmacı akınını karşılayacak durumda olmadığını ileri sürmüş, iltica talepleri kabul edilmeyen Afganların sınır dışı işlemlerinin devam etmesini talep etmişti.
Bu mektuptan kısa süre öncesindeyse Yunanistan Göçmen Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı uluslararası camia nezdinde Afgan sığınmacılar için ortak bir girişim başlattı. Atina sahip olduğu tüm diplomatik kaynaklar vasıtasıyla, BM ve AB gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde 'Türkiye’nin Afgan sığınmacılar için güvenli ülke olduğu' iddiasında bulundu. Yunanistan hükümeti bu iddia temelinde AB’den, 2016 tarihli mülteci ve göçmen anlaşması ile açıklamasının desteklenmesini, yeni Afgan sığınmacılar için Türkiye’ye yeniden destek sunulmasını önerdi. Ortak mektup ile iki bakanlığın ortak girişimlerinin gölgesinde, Atina’da Göçmen ve İltica Bakanı Notis Mitarakis de 'Yunanistan’ın yeni Afgan mültecilere karşı kapılarını kapatacağı' mesajını verdi.
ULUSAL GÜVELİK KONSEYİ TOPLANACAK
Afganistan’daki son gelişmeler, Atina’da olağanüstü siyasi ve diplomatik bir hareketliliğe de neden oluyor. Yunanistan medyasındaki son bilgilere göre bugün Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi (KİSEA) Miçotakis liderliğinde olağanüstü toplanıyor. Toplantının ana gündem maddesini Afganistan’daki son gelişmeler teşkil edecek. Hükümet yetkilileriyle askeri yetkililer, Taliban’ın iktidara gelmesini Avrupa’ya yönelik güvenlik tehditleri ve mülteci meselesi perspektifinden masaya yatıracak.
Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplantısına paralel olarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da AB’nin olağanüstü dışişleri bakanları toplantısına katılacak.
YUNANİSTAN’DAKİ AFGANLAR ENDİŞE İÇİNDE
Yunanistan medyasının 'AB’nin ilerleyen günlerde yarım milyonun üzerinde Afgan sığınmacı sorunuyla karşı karşıya kalacağı' uyarısında bulunduğu ve Atina’daki muhafazakâr hükümetin yeni dalgayla ilgili olarak olumsuz bir tavır içerisine girdiği bir dönemde, komşu ülkede yaşayan Afganlar AB ile uluslararası camiaya acil yardım çağrısında bulundu.
Yunanistan’da yaşayan Afgan göçmen ve mültecilerin lideri konumundaki Mohtar Rezai, Taliban’ın ülkedeki tüm etnik ve dini renklere hoşgörüyle yaklaşmadığını hatırlattı. Yunanistan ana muhalefetine yakın ‘Avgi’ gazetesine konuşan Rezai, Taliban’ın özellikle Afganistan’ın Şii toplumuna karşı katı bir tutum sergilemeye devam ettiğini vurgulayarak, Yunanistan’da yaşayan Afganistanların hayatları için de endişe ettiğini belirtti.
Rezai, Yunanistan’ın ‘Türkiye Afganlar için güvenli ülke’ iddiasına da katılmıyor. Afgan insan hakları savunucusuna göre Türkiye, kendisine yakın gördüğü Özbek ve Türk kökenli Afganlara hoşgörüyle yaklaşsa da, Taliban’dan kaçan insanların Türkiye’de temel ihtiyaçlarını karşılaması ve temel hak ve özgürlüklerini garanti altına almaları konularında ciddi sıkıntılar söz konusu.