Auschwitz, Konfederasyon bayrağı, 'medyaya ölüm': Kongre'yi basan neo-Nazileri sosyal medya arıyor

ABD'de Kongre binasını basan ve Başkan Donald Trump'ın 'vatansever' olarak nitelediği kişiler arasında tanınmış neo-Naziler ve Auschwitz tişörtü giyenler de bulunuyor. ABD'de sosyal medya, 'Trump'ın Kongre'ye çağırdığı' bu göstericileri tartışıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump'ın çağrısıyla Kongre binasını basıp Joe Biden'ın seçim zaferinin resmileşmesini engelleyenlerin birçoğunun neo-Nazi kimliklerini açıkça sergilediği görüldü. Auschwitz tişörtü giyen, köleliğin savunulması imasını içeren Konfederasyon bayrağını taşıyan göstericiler sosyal medyada ifşa edildi.

ABD'de bir yandan da, polisin Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) eylemlerinde göstericileri hedef sert saldırılarının aksine, beyazların üstünlüğünü savunan güruhların Kongre binasına girmesini neden engellemediği tartışılıyor.

Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir fotoğrafta, 'Kamp Auschwitz' yazılı tişört giyen bir kişi görülüyor.   

Aynı kişinin dışarıda çekilen fotoğrafında, tişörtün alt kısmında da Auschwitz ölüm kampının girişindeki 'Arbeit macht frei (Çalışmak özgür kılar) ifadelerinin İngilizcesinin yer aldığı görülüyor. 

Bir diğer fotoğraftaysa, Amerikan İç Savaşı öncesinde kölelik yanlısı Konfederasyon'un savaşlarda kullandığı bayrağını taşıyan bir kişi görülüyor. Bu bayrağın ABD'de devlet binalarına asılması yasakken, güneyli ırkçılar tarafından zaman zaman taşındığı görülüyor.

Konfederasyon bayrağını taşıyanlar arasında, ABD'de sık sık nefret suçu işlemekle eleştirilen neo-Nazi Jason Tankersley de bulunuyor.

Kongre'de birçok noktaya da 'Medyaya ölüm' yazıldığı görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerinin Kongre'yi basması sonrası yaptığı açıklamada şiddetten uzak durulmasını ve eve dönülmesini istemişti. Trump'ın bu kişileri 'vatansever' ve 'iyi insanlar' olarak nitelemesi dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)