Austin ve Gallant telefonda görüştü: İsrail basınından 'bomba' iddiası

İsrail'in Israel Hayom gazetesinin iddiasına göre, ABD yönetimi, yarım ton ağırlığındaki MK-83 bombalarının İsrail'e gönderilmesine onay verdi.

Fotoğraf: Temsili/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesi ve bundan saatler sonra İran'ın başkenti Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye suikastın ardından bölgede gerilimin arttığı günlerde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant bir telefon görüşmesi yaptı. 

AA'nın aktardığına göre, ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre Austin, Gallant ile yaptığı görüşmede, 'tehditlere karşı İsrail'in güvenliği ve meşru müdafaa hakkına yönelik ABD'nin desteğini' yineledi. İkili, ABD kuvvetlerinin korunmasını güçlendirmek, İsrail'in savunmasını desteklemek ve bölgedeki daha geniş çaplı gerilimleri caydırmak ve azaltmak için Pentagon'un attığı adımları ele aldı. ABD Savunma Bakanı Austin, ayrıca İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya güçlü destek verdiğini vurguladı.

'ABD, İSRAİL'E YARIM TONLUK MK-83 BOMBALARINI GÖSTERECEK'

İran ve Hizbullah'ın İsrail'e yönelik 'misillemede' bulunmaya hazırlandığı haberleri basına yansırken, İsrail'de yayın yapan Israel Hayom gazetesi yeni bir iddia ortaya attı.

Lilach Shova'nın haberine göre, Washington yönetimi, söz konusu tehditler karşısında 'İsrail'e olan desteğini artırarak' daha önce yarım tonluk MK-83 bombalarının sevkiyatına getirdiği sınırlandırmaları kaldırdı. Bu kararın İsrail-Lübnan-İran hattında gerilim tırmanmadan alındığına işaret edilen haberde, bomba sevkiyatının mevcut çatışma başlamadan önce sınırlandırıldığı belirtildi. Her biri 1 ton ağırlığında olan MK-84 bombalarının akıbetinin ise belirsiz olduğunu aktaran gazete, ABD yönetiminin bu bombaları İsrail'e sevk etmeyi kabul ettiği yönünde herhangi bir emare olmadığı bilgisini verdi. 

Biden yönetiminin haziran ayının sonunda bomba sevkiyatındaki gecikmeyi ortadan kaldırmayı kabul ettiği yönündeki haberlere işaret eden Israel Hayom'un haberine göre, sevkiyatının onaylandığı belirtilen yarım tonluk bombaların, gemiye yüklendikten sonra Biden yönetimi tarafından gönderimi durdurulan yaklaşık 1700 adet 250 kilogram ağırlığındaki MK-82 bombalarıyla birlikte İsrail'e ulaştırılması bekleniyor.

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)