Avatar filminin bilimle ters düşen tarafları
"Avatar" serisi, en büyük bilim kurgu eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Hiç var olmayan bir gezegende çekilmiş bir doğal yaşam belgeseli gibi duran serinin ne kadarı bilim, ne kadarı kurgu?
DUVAR - Yönetmen James Cameron imzalı "Avatar"ın devam filmi "Avatar: Suyun Yolu" vizyona girdi. WebTekno'nun The Science of Avatar'dan aktardığına göre, izleyiciler, "Avatar"ın bilimi ne kadar önemsediğini inceledi.
Kendi bilim kurguları içinde epik hikâyeler anlatan James Cameron, arka plandaki bilim tutarlı ve gerçekçi olsun diye bilim insanlarından yardım alıyor. Cameron ayrıca Avatar serisi için çeşitli bilim insanlarından gezegendeki bitkilerin nasıl gözükebileceğine, hayvanların nasıl olabileceğine dair fikirler de aldı.
Hiç var olmayan bir gezegende çekilmiş bir doğal yaşam belgeseli gibi duran serinin ne kadarı bilim, ne kadarı kurgu?
PANDORA GEZEGEN DEĞİL, BİR UYDU
"Avatar" filmlerinin geçtiği Pandora adlı gezegen, aslında bir uydu. Satürn benzeri bir gaz devinin uydusu olarak Alpha Centauri sistemi içerisinde yer alıyor. Yani Dünya’ya sadece 4.4 ışık yılı uzaklıktaki bir kurgusal gök cismi.
'Yakınsak evrim' kavramına göre birbirine benzer iki ortamda aşağı yukarı benzer yapılar ortaya çıkar. Bu, birbirine sık karıştırılan köpek cinslerinin benzer coğrafyalarda ortaya çıkması gibi düşünülebilir. Pandora’yı değerlendirmek için de bu yöntem kullanılabilir.