Avesta Yayınları'na sansür: 'Şehitler Hainler Ve Yurtseverler – Körfez Savaşı’ndan Günümüze Kürdistan' yasaklandı
Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Sheri Laizer’in Avesta Yayınları tarafından yayımlanan 'Şehitler Hainler Ve Yurtseverler – Körfez Savaşı’ndan Günümüze Kürdistan' kitabına yasaklama ve toplatma kararı verdi. Yayınevi, kitabı yasaklama kararının 29 Kasım 2017 tarihinde verilmesine rağmen, 2 Mart 2021 tarihinde yayınevine tebliğ edildiğini kaydetti.
Mustafa Zengin
DUVAR - Kürt yayıncılığı ve Kürtlerle ilgili yayınlar, kendileri hakkında verilen soruşturma, yasaklama ve toplatma kararları ile sık sık gündeme gelmiştir. Son birkaç yıldır hakkında böylesi kararlar verilen önemli Kürt yayınevlerinden biri de Avesta Yayınları’dır. Şimdiye kadar yayınevinin 40’tan fazla eseri ile ilgili soruşturma, yasaklama ve toplatma kararı verilmiş, Diyarbakır’daki deposu yakılmış ve yayınevi birçok kitap fuarına katılımda zorluklar ve engellerle karşılaşmıştır.
Merkezi İstanbul’da bulunan Kürt yayınevi, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada, bir kitabı hakkında verilmiş yeni bir yasaklama ve toplatma kararı olduğunu duyurdu. Yayınevi, Twitter hesabı üzerinden “Bir kitap daha yasaklandı” başlığıyla yaptığı açıklamada, kararın, Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından Sheri Laizer’in 'Şehitler Hainler Ve Yurtseverler – Körfez Savaşı’ndan Günümüze Kürdistan' isimli kitabı hakkında verildiğini belirtti. Yayınevinin açıklamasında paylaştığı bilgilere göre, kitapla ilgili toplatma ve el koyma kararı yasaklama kararından sonra verilmiş. Yayınevi, kitabı yasaklama kararının 29.11.2017 tarihinde verilmesine rağmen, 02.03.2021 tarihinde, yani bugün yayınevine tebliğ edildiğini kaydetti.
Bir kitap daha yasaklandı.
— Avesta Yayınları (@avestayayin) March 2, 2021
Sheri Laizer’in “Şehitler Hainler ve Yurtseverler - Körfez Savaşından Günümüze Kürdistan” adlı kitabı Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı.
Yasaklamadan sonra kitap hakkında toplatma ve el koyma kararı da verildi. pic.twitter.com/Ax735gfAgn
Aynı kitap hakkında 2007 yılında kitap ilk çıktığında da soruşturma kararı verildiğini, ancak davanın, yayınevinin itirazı üzerine takipsizlikle sonuçlandığını vurgulayan yayınevi, açıklamada, “son 3 yılda Avesta’nın 15 kitabı yasaklandı” ifadelerini kullandı. Yayınevi ayrıca, “Herkes Kürtler üzerine konuşabiliyor, Kürtlerin kendilerine ilişkin konuşması, yazması, bilgi üretmesi engelleniyor, yasal yaptırımlarla karşılaşıyor. Hiçbir yasaklama, baskı ve engelleme girişimi bizi yolumuzdan döndüremez. Aynı kararlılıkla çalışmaya devam!” sözleriyle, izlediği yayıncılık politikasından taviz vermeyeceğine dikkat çekti.
Kararın Avesta Yayınları tarafından duyurulmasından sonra yayınevine hem okuyucularından hem de Yayıncılar Kooperatifi ve Heretik Yayınları gibi kurumlardan destek açıklamaları geldi. Yayıncılar Kooperatifi yaptığı paylaşımda, “Bir yandan uzay teknolojisi geliştirmekten söz ederken, bir yandan da hâlâ kitap yasaklayan zihniyeti kabul etmiyoruz. Sansüre ve yasaklara karşı kararlılıkla düşünce ve yayın özgürlüğünden yanayız” açıklamasına yer verdi. Heretik Yayınları da Edward Said’in, “Entelektüelin tek dayanağı ödünsüz düşünce ve ifade özgürlüğüdür: Bu özgürlüğü savunma hattını gevşetmek (...) entelektüelin işine ihanet etmesi demektir” sözleriyle yaptığı paylaşımında, “Düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahale edilmemeli” dedi.
Bir yandan uzay teknolojisi geliştirmekten söz ederken, bir yandan da hâlâ kitap yasaklayan zihniyeti kabul etmiyoruz. Sansüre ve yasaklara karşı kararlılıkla düşünce ve yayın özgürlüğünden yanayız. https://t.co/9lXF66TFU3 pic.twitter.com/5NgeNK0vGp
— Yayıncılar Kooperatifi-YAYKOOP (@YayincilarKoop) March 2, 2021
Entelektüelin tek dayanağı ödünsüz düşünce ve ifade özgürlüğüdür: Bu özgürlüğü savunma hattını gevşetmek (...) entelektüelin işine ihanet etmesi demektir.
— Heretik Yayıncılık (@heretikyayin) March 2, 2021
E. Said
Düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahale edilmemeli. pic.twitter.com/MYPHCLFcfG