Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi'nden Akdeniz uyarısı

Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, başta Türkiye olmak üzere Akdeniz'in yangınlar açısından bir 'sıcak nokta' haline geldiğini, hava kirliliği riski bulunduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, Yunanistan ve İtalya'daki yangınlar devam ederken, Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi'nden (CAMS) Akdeniz için uyarı geldi. Yangınları uydudan ve sahadan izleyen kurumun internet sitesindeki açıklamada, Akdeniz'in yangınlar açısından bir 'sıcak nokta' haline geldiği, Türkiye'nin kayıtlara geçen en yoğun yangınlara sahne olduğu belirtildi. Dün yayımlanan açıklamada, bölgedeki sıcak hava dalgasının yeni yangın ve hava kirliliği riski oluşturduğu belirtildi. 

TÜRKİYE'DE YOĞUNLUK REKOR KIRDI

CAMS'ın açıklamasında, başta Türkiye ve Akdeniz çevresi olmak üzere güneydoğu Avrupa'da yangın riskinin hâlâ yüksek olduğu uyarısı yapıldı. CAMS'ın verilerine göre, Türkiye için günlük toplam yangın radyant gücü (FRP - fire radiative power), kurumun kayıt tutmaya başladığı 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. FRP,  yanan ağaç ve diğer maddelerden ortaya çıkan enerjinin miktarını, yani yangının yoğunluğunu belirten bir ölçü.

KALP VE AKCİĞER HASTALIKLARI UYARISI 

CAMS, Türkiye ve İtalya'nın güneyindeki yangınların emisyonunun hızla arttığını, Türkiye'nin güneyinden yükselen dumanın uyduda açıkça görüldüğünü ve bu yangınların Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yüksek seviyede parçacıklı hava kirliliğine yol açtığını belirtti. Açıklamada, bu tür hava kirliliğine uzun süre maruz kalmanın kalp hastalıklarına ve akciğer kanserine yol açabileceği uyarısı da yapıldı. 

EN SICAK ÜÇÜNCÜ TEMMUZ

Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği Servisi ise geçtiğimiz ayın 2019 ve 2016 yıllarının ardından dünyada kayıtlara geçen üçüncü en sıcak temmuz olduğunu duyurdu. Avrupa ortalamalarına göreyse, 2010'dan sonra en sıcak temmuz ayı yaşandı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler yangın Avrupa