Avrupa Komisyonu'ndan Macaristan’a 'fon' uyarısı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban art arda dördüncü seçimini kazanmışken, Avrupa Komisyonu yolsuzluklarla ilgili ikaz mektubu gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu'nun Macaristan'a resmi bir mektup gönderdiği, mektubun yolsuzluklar üzerine ülkeye yapılan fonları dondurabilecek demokratik dengeleri korumaya yönelik yeni bir girişimin ilk adımı olduğu açıklandı. İnsan hakları savunucularının, Başbakan Viktor Orban’ın AB fonlarını kendi yandaşlarına kanalize ettiği yönündeki eleştirilerine rağmen, Macar lider bu ayın başlarında art arda dördüncü seçim zaferini kazandı. Seçimin ardından Avrupa Komisyonu, yeni bir yaptırım mekanizması başlattı.

Reuters'ın haberine göre, Komisyon’un Başkan Yardımcısı Vera Jourova, "Macaristan'da hukukun üstünlüğünü ihlal edebilecek ve AB bütçesini etkileyebilecek sorunları belirledik. Endişelerimize yanıt vermek ve düzeltici önlemler önermek zorunda kalacaklar” dedi.

Üst düzey AB yetkilileri, girişimin Macaristan'da yolsuzluğa yol açan sistemik hatalara odaklandığını söyledi. Yetkililer, AB fonlarını yöneten ve Orban hükümetinin parayı nasıl harcadığını kontrol eden Macar makamlarının işleyişiyle ilgili "ciddi endişenin", etkili soruşturma ve bağımsız kovuşturma kısıtlamaları nedeniyle ağırlaştığını söyledi. Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu’na (OLAF) göre, ülkede 2015-2019 yıllarında AB fonları harcamalarının yaklaşık yüzde 4'ünde usulsüzlükler tespit edildi. Bu oran AB ortalamasında yüzde 0.36. 

Macaristan'ın Brüksel'den gelen mektuba yanıt vermesi için iki ay süresi var. Beklenmedik bir anlaşma ortaya çıkmadıkça, Komisyon, AB devletlerine Budapeşte'ye fonları askıya almayı önermeden önce bu tür ikazların birkaç ay daha gönderilmesi gerekecek. AB liderlerinin tamamı yerine çoğunluğunun onay vermesi, Macaristan’a para akışını durdurmak için yeterli olacak. (DIŞ HABERLER)