Avrupa Konseyi'nden AYM'ye Demirtaş çağrısı: En kısa sürede karara bağlayın

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün yapılan toplantıda aldığı ara kararda, Selahattin Demirtaş kararını bir an önce görüşmesi için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Osman Kavala’nın yanı sıra tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili de AİHM kararının uygulanmamasını değerlendirdiği toplantıya yönelik kararlar açıklandı. Komite, AYM’nin en kısa sürede Demirtaş başvurusunu, AİHM kararları ile uyumlu bir şekilde karara bağlaması ve Türkiye’ye Demirtaş’ı serbest bırakma çağrısı yaptı. Komite, Demirtaş ile ilgili durumu mart ayında yeniden görüşme kararı alırken, Türkiye’nin itirazı ise kabul edilmedi.

Komite, Demirtaş ile ilgili aldığı diğer kararda ise Türkiye’nin sunduğu eylem planı çerçevesinde, tam yargı bağımsızlığını sağlamaya yönelik adımlar atmaya çağırdı ve bu çerçevede Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istedi. Siyasi özgürlükleri, çoğulculuğu ve özellikle seçilmiş kişiler için ifade özgürlüğünü güçlendirecek adımlar atılması çağrısını yineledi.

KAVALA OYLAMASINDA AB BÖLÜNDÜ

Ayrıca Bakanlar Komitesi'nin Osman Kavala ile ilgili AİHM kararını uygulamadığı için Türkiye ile ilgili ihlal prosedürünü başlatma kararının alındığı oylamada üç AB üyesi Türkiye lehine oy kullandı. Sürecin başlatılması için 32 ülkenin olumlu oy kullanması gerekiyordu, 47 üye ülkeden 35’i ihlal sürecinin başlatılması yönünde oy kullandı.

Almanya ve Fransa’nın özellikle AB üyesi ülkeler üzerinde yaptığı girişimlere karşın, bazı AB üyesi ülkeler Türkiye lehine tutum aldı. Macaristan, Azerbaycan ve Türkiye ile birlikte olumsuz oy verirken, Romanya ise çekimser kaldı. Polonya ise oylamaya katılmayarak Türkiye’ye destek verdi.

Kritik oylamada; Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk, Sırbistan, Rusya, Romanya ve Moldova çekimser oy kullanarak, Bosna Hersek ile Polonya da kritik oylamaya katılmayarak Türkiye’ye destek verdi.

Bulgaristan’daki seçimler sırasında Ankara-Sofya arasında yaşanan gerilimin sonuçları da oylamaya yansıdı. Ankara’nın çekimser kalmasını beklediği Bulgaristan ihlal sürecinin başlatılması yönünde oy kullandı. Türkiye’nin önümüzdeki oylamada oyunu değiştirmeyi hedeflediği ülkeler arasında ise Karadağ ve Makedonya da yer alıyor.

Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımlar, başta 2 Şubat’ta Komite’nin alacağı karar için de belirleyici olacak. (ANKA)