Avrupa’da görgü kuralları nasıl?

İnternetin küresel etkileşimleri artırmasıyla farklı kültürlerin görgü ve nezaket kurallarına yönelik ilgi çopaldı. Görgü kuralları odaklı aramalar bir yılda yüzde 95 arttı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnternet ve sosyal medya mecraları sayesinde kültürler arası etkileşimin artışı, farklı kültürlerin nezaket ve görgü kurallarına yönelik ilgi artışını da beraberinde getirdi. Güncel veriler, “Nasıl iyi bir görgüye sahip olabilirim?” anlamına İngilizce aramanın son bir yılda yüzde 95 arttığını gösterirken, İngiliz kraliyet ailesine kadar uzanan #etiquette tabiriyle üretilen içeriklerin TikTok’ta 73 bini aştığı görüldü.

Preply, görgü ve nezaket kuralları araştırmasıyla, Türkiye’de ve 27 Avrupa ülkesinde görgü kurallarının nasıl farklılaştığını araştırdı.

27 Avrupa ülkesinden, 1600’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen ve yaygın ya da az bilinen görgü kurallarına odaklanan araştırma, Avrupa ülkelerinde yaşayanların genel anlamda ortak bir görgü anlayışı paylaştığını gösterdi. Araştırmanın en ortak ve çarpıcı bulgularından biri, 27 ülkeden 24’ünde katılımcıların misafir oldukları eve ayakkabılarını çıkararak girdiklerini gösteren sonuç oldu. Katılımcıların yüzde 89’u eve girerken ayakkabı çıkarmayı ev sahibine ve eve saygı olarak yorumlarken, İspanya, İtalya, Portekiz gibi sıcak ülkelerde bu kuralın katı bir biçimde uygulanmadığı da görüldü.

Araştırma, hediyeleşmede görgü kurallarına ve Avrupa ülkelerinde hediyeleşme kültürüne dair de bulgular tespit etti. Ev hediyesi götürmenin kuşaktan kuşağa aktarıldığını ve bir görgü kuralı olarak yaygın kabul gördüğü vurgulayan bu sonuç, Avrupa ülkeleri arasında büyük çoğunluğun yeni eve taşınan arkadaşlarına hediye götürmeyi nezaket örneği olarak gördüğünü, 9 ülkenin ise hediyeleşmenin özel günlere bırakılması gerektiğini düşündüğünü gösterdi. Finlandiya’dan araştırmaya katılan katılımcılar ise ev hediyesi götürmek konusunda hiç istekli olmadıklarını dile getirdi.

SELAMLAŞMA BİÇİMLERİNDE TEREDDÜT KAYNAĞI 'ÖPMEK'

Araştırmada, özellikle Avrupa kültüründe yaygın bir selamlaşma türü olan ve farklı selamlaşma türleri arasında yaygın kullanılanlardan biri olarak öne çıkan iki yanaktan öpmenin, Avrupalıların çoğunlukla tereddüt yaşadığı bir selamlaşma biçimi olduğu da görüldü. 1.600 katılımcının yüzde 85’i, bir selamlaşma ve karşılaşma sırasında, karşı taraf girişimde bulunmadıysa öpmek için harekete geçmek konusunda istekli olmadıklarını dile getirdi. Selamlaşma esnasında karşı tarafı öpmenin özellikle Estonya, Danimarka, İsveç ve Slovenya kültürlerinde ise pek bir yeri olmadığı tespit edildi. Yazarların dilde farklılaşan selamlaşma biçimlerinin beden diline de yansıdığını not ederek, bu tespiti Tayland selamlaşma ve Hindistan selamlaşma gibi farklı ülke örneklerle desteklediği araştırma, Avrupa’da selamlaşırken öpme uygulamasının tereddüte dönüşmesinin pandeminin kalıcı etkilerinden biri olabileceğini de hatırlattı.

(HABER MERKEZİ)