Avukat Bek: Ağır hasta tutuklu Özkan ölüme terk edildi, adli kontrol tedbirleri ne için var?
Ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın SEGBİS odasına dahi tek başına gelemediğini ve söylenilenleri anlayamadığını belirten avukat Tugay Bek, "Ölüme terk edildi. Adli tedbir ne için var?" dedi.
DUVAR - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle ilgili yeninden yargılaması devam eden 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın duruşması, Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmadığını gerekçe göstererek, Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Özkan'ın avukatlarından olan Tugay Bek, müvekkiline hukuka aykırı delillerle Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezası verildiğini ancak Lice'de yaşanan katliamın kontrgerilla faaliyetlerinin ürünü olduğunun açığa çıkmasının ardından faillerin yargılanması noktasında dava açıldığını hatırlattı.
Özkan'a dair Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada mahkumiyet kararının durdurularak esasa geçilmesi noktasında talepte bulunduklarını söyleyen Bek, ancak mahkemenin İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmadığı gerekçesiyle taleplerini görmezden geldiğini belirtti.
'NEREDE OLDUĞUNU BİLEBİLECEK DURUMDA DAHİ DEĞİL'
Özkan'ın 1996 yılından bu yana cezaevinde olduğunu ve ciddi sağlık sorunlarının olduğunu aktaran Bek, "Daha önceki duruşmalarda sağlık sorunları sebebiyle Mehmet Emin Özkan, kendi hücresinden çıkıp, SEGBİS odasına dahi gelemiyordu. Bu defa mahkemenin talebi üzerine Mehmet Emin Özkan SEGBİS odasına getirildi. Ancak heyetin sorularına cevap veremedi. Çünkü söyleyenleri anlayabilecek bir durumda değil. Ailesinden edindiğimiz bilgilere göre; son zamanlarda nerede olduğunu bilebilecek durumda dahi değil. Cezaevinde olduğunu ve yargılandığının dahi farkına varmayan birinin yargılanmasını tartışıyoruz. İşlediği iddia edilen bir suçun bilincinde olmayan bir kişi hakkında mahkeme tutuklu olarak yargılama sürecini yürütüyor" dedi.
Dün duruşmada Özkan’ın yanında bulunan gardiyanın, "Sizi anlayamaz ve duyamaz" şeklindeki konuşmasını hatırlatan Bek, cezaevi personelinin de Özkan'ın sağlık sorunlarının farkında olduğunu dile getirdi. Özkan'ın tutuklu yargılanmasına anlam veremediklerini belirten Bek, "Bu haliyle Mehmet Emin Özkan cezaevinde ölüme terk edilmiş" ifadesinde bulundu.
Özkan'ın sağlık durumuna rağmen adli kontrol tedbirlerinin bile uygulanmadığına işaret eden Bek, "Eğer bu durumda adli kontrol tedbirleri uygulanmıyorsa; bu tedbirler ne için var?" diyerek tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
'VİCDANA SIĞMAZ'
Özkan'ın avukatlarından Yakup Ataş da "SEGBİS odasına dahi yardım olmadan gelemeyen bir insan hakkında nasıl olur da 'cezaevinde kalabilir' raporu verilebiliyor? " diye sordu. Ataş, "Mehmet Emin Özkan, SEGBİS'e bağlanmasına rağmen savunma yapabilecek durumda değildi. Mahkeme başkanı savunma için söz verdiğinde kendisine söz verildiğinden dahi haberi olmadı. Nitekim mahkemede konuşulanları duymadan ve bir kelime konuşamadan SEGBİS odasından ayrıldı. Özkan, Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde sağlık sorunlarına rağmen yeniden yapılan yargılamada tahliye edilmedi. Bu durumda olmasına rağmen tahliye edilmemesi hiçbir insancıl hukuk ile bağdaşmaz. Vicdana ve hakkaniyete sığmaz" dedi.
'İNFAZI DURDURULMALI'
Hasta tutuklulara dair Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ile ulusal ve uluslararası mevzuatlara dikkati çeken Ataş, uluslararası hukuka göre hasta tutuklukların tam teşekküllü hastanelerde tedavilerinin yapılabilmesi için en azından infazlarının ertelenmesi gerektiğini hatırlatarak, "Daha önce hasta mahpuslara dair yaptığımız infaz erteleme ve hastaneye sevk taleplerimiz reddedilmiş ve hasta mahpuslardan yaşamını yitirdikten sonra tahliye edilenler olmuştu. Bir daha bu denli üzücü sonuçların yaşanmaması adına Mehmet Emin Özkan’ın bir an önce infazının durdurulması ve tahliye edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. (MA)