Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'dan Gazze'de acil ateşkes çağrısı

Yeni Zelanda, Kanada ve Avustralya, 292 gündür İsrail'in saldırısı altında olan Gazze'de acil ateşkes talebinde bulundu. Ülkeler Hamas'ın silah bırakmasını ve rehineleri salıvermesini de istedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 'acil ateşkese' varılması çağrısı yaptı. Üç ülkeden yapılan ortak yazılı açıklamada, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) işgal altındaki Filistin topraklarına ilişkin danışma görüşüne de atıfta bulunuldu. Açıklamada, UAD'nin İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığının ve yerleşimlerinin 'yasadışı' olduğu görüşüne işaretle, "İsrail, uluslararası toplumun endişelerini dinlemeli" ifadeleri kullanıldı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, yapılan açıklamada, "Sivillerin korunması en önemli olandır ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca bir gerekliliktir. Hamas'ı yenmenin bedeli Filistinlilere ödetilmemeli. Bunun sona ermesi gerekiyor" denildi. Üç ülke, İsrailli aşırılıkçı yerleşimcilerin Filistinlilere karşı devam eden şiddet eylemlerinden sorumlu tutulmasını, işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim programının iptal edilmesini ve iki devletli çözüme ulaşmak için çalışılması gerektiğini vurguladı. 

'HAMAS SİLAH BIRAKMALI VE TÜM REHİNELERİ SALIVERMELİ'

Üç ülkenin açıklaması, aynı zamanda Çin'in öncülüğünde Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcisinin yürüttüğü görüşmelerin uzlaşıyla sonuçlanmasının ardından geldi.  Açıklamada, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, sivillerin korunması ile Gazze genelindeki yardım akışının artırılması gerektiğini belirterek, Gazze için 'acil ateşkes' çağrısında bulundu.

Gazze'deki durumun 'felaket' olarak değerlendirildiği açıklamada, insanların çektiği acıların kabul edilemez olduğu ve bunun devam etmemesi gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, sivillerin korunmasının önemine işaret edilen açıklamada, Hamas'ın silahlarını bırakması ve tüm rehineleri salıvermesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, açıklamada üç ülke, Hamas'ın Gazze'nin gelecek yönetiminde hiçbir rolü olmayacağını düşündüklerini aktardı. Açıklamada, Lübnan sınırında yükselen gerilimle ilgili de çatışmaların devam etmesinin on binlerce Lübnan ve İsrailli sivilin hayatını tehlikeye atacağı belirtildi.

HAMAS: ABD, İSRAİL'E BASKI YAPMALI

Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris'in 'Gazze'deki acil insani duruma ilişkin endişelerini' dile getirmesinin ardından Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, konuya ilişkin açıklama yaptı. Rişk, "Gazze'de insani durumla ilgili kaygı ve halkımızın yaşadığı acılardan üzüntü duyulduğu iddiası yenilenen bir Amerikan yalanıdır. Eğer savaşı durdurmak isteseydiler, durdururlardı. Askeri, güvenlik, siyasi ve istihbarat desteğini Nazi (İsrail) ordusundan geri çekerlerdi" diye konuştu. 

Hamas yetkilisi İzzet er-Rişk, konuya ilişkin açıklamasında, Harris'in seçim kampanyasına 'yalanlar uydurarak, koruduğunu iddia ettiği insan haklarını, uluslararası hukukun güvence altına aldığı işgalciye direnme hakkını göz ardı ederek ve Siyonist oluşumun lehine, Filistin halkının aleyhine sapkın bir vizyonla başladığını' savundu. ABD yönetimine 'soykırım savaşını' durdurma çağrısında bulunan Rişk, şunları kaydetti: "ABD anlaşmayı (esir değişimi anlaşmasını) defalarca bozanın Netanyahu olduğunu biliyor ve masum halkımıza karşı acımasızca yürüttüğü savaşı durdurması için ona baskı yapmalı."

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 39 BİN 145'E YÜKSELDİ

Çin, 21 ve 22 Temmuz'da Fetih Hareketi ile Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların katıldığı 'kapsamlı bir ulusal toplantıya' ev sahipliği yapmıştı. Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcisi, 21 Temmuz'da başlayan uzlaşma görüşmeleri sonrası aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeyi ve birlik oluşturmayı amaçlayan 'Pekin Diyaloğu'nu imzalamıştı.

Öte yandan, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan İsrail'in 292 gündür devam eden saldırıları hakkında açıklama yapıldı. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde üç 'katliam' gerçekleştirdiği bilgisi verilen açıklamada, bahsi geçen saldırılarda 55 Filistinlinin daha öldürüldüğü, 110 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 145'e, yaralananların sayısının da 90 bin 257'ye yükseldiği kaydedildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)