Avustralya'nın banknotunda Kral Charles olmayacak: Aborjinlere yer verilecek

Avustralya, yeni 5 dolarlık banknotlarında İngiltere Kralı 3. Charles'ın portresinin yer almayacağını, yerlilerin tarihine ve kültürüne yer verileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya, yeni tasarlayacağı 5 dolarlık banknotlarda İngiltere 3. Charles'ın portresi yerine, özellikle yerli Aborjin halkının tarihine ve kültürüne yer verileceğini açıkladı. Avustralya Merkez Bankası'ndan (RBA) yapılan açıklamada, yeni 5 dolarlık banknotun tasarımının yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini temsil edeceği belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de ölümünün ardından yerine geçen oğlu Kral 3. Charles'ın portresinin söz konusu banknotta olmayacağı bildirilen açıklamada, değişikliğin hükümet ile yapılan istişareler sonucunda yapıldığı kaydedildi. Yeni banknotun tasarlanıp basılmasının birkaç yıl süreceğine dikkat çekilen açıklamada, bu süre içerisinde mevcut 5 dolarlık banknotun da basılmaya devam edeceği ve kullanılacağı bilgisi paylaşıldı. BBC'ye konuşan RBA yetkilisi, şu anda başka herhangi bir banknotun tasarımını değiştirme planı olmadığını söyledi.

Charles'ın portresi, her Avustralya banknot serisinde en az bir tasarımda yer alıyordu. Mevcut 5 dolarlık banknotta Kraliçe 2. Elizabeth'in portresi bulunuyor.

'BİZ BİRİZ VE ÖZGÜRÜZ'

Kraliçe Elizabeth'in ölümü, anayasal monarşi olan Avustralya'nın geleceği hakkında tartışmalara sebep olmuştu. Avustralya, eylül ayında Elizabeth'in ölümü ardından tahta oturan Charles'ın portresinin 5 dolarlık banknotlarda Kraliçe'nin yerini otomatik olarak almayacağını bildirmişti.

Her ne kadar sembolik olsa da İngiliz hükümdarı Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık dışındaki diğer 12 İngiliz Milletler Topluluğu üyesinin de devlet başkanı sayılıyor. Avustralyalılar, 1999'da yapılan referandumda İngiliz hükümdarının ülkenin devlet başkanı olarak kalmasını desteklemişti. Avustralya geçen yıl ülkenin marşında geçen 'biz genç ve özgürüz' ifadesini, yerli halkın da temsil edilmesi için de 'biz biriz ve özgürüz'  olarak değiştirmişti. (DIŞ HABERLER)