Avusturya'da AstraZeneca krizi: Bazı aşılar rafa kaldırıldı
Avusturya'nın kuzeyindeki Zwettl'de bulunan bir klinikte AstraZeneca aşısı yaptıran bir kadın kan pıhtılaşması nedeniyle öldü, bir diğer kadın akciğer embolisi geçirdi. Bu kliniğe gönderilen aşılar inceleme için askıya alındı. Avusturyalı yetkililer ise şu an için aşıyla doğrudan bağlantılı bir kanıt bulunmadığını vurguladı.
DUVAR - Avusturya'da AstraZeneca firmasının Covid-19 aşısını yaptıran bir kadının ölmesi, bir kadının da hastaneye kaldırılması sonrasında bir parti aşının kullanımı askıya alındı. İki kadının da kan pıhtılaşmasıyla ilgili sağlık sorunları yaşadığı belirtilirken, şu an için aşıyla doğrudan bağlantıya dair bir kanıt bulunmadığı vurgulandı.
Avusturyalı yetkililerin açıklamasına göre, 49 yaşındaki bir kadın aşıyı yaptırdıktan sonra kan pıhtılaşmasıyla ilgili ağır bir sorun yaşayarak öldü. 35 yaşındaki bir diğer kadın ise akciğer embolisi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Avusturya Federal Sağlık Hizmetleri Ofisi (BASG), ülkenin kuzeyindeki Zwettl'de bir klinikte yapılan aşıların şu an için kullanılmayacağını ve araştırma başlatılacağını açıkladı.
BASG'ın açıklamasında, "Şu an için aşılama kaynaklı bir neden-sonuç ilişkisine dair hiçbir kanıt yok" vurgusu da yapıldı. Yetkililer, aşının bilinen yan etkileri arasında kan pıhtılaşmasının bulunmadığını belirterek, araştırmanın net sonuçlarının beklendiğini ve sadece söz konusu parti aşının önlem olarak şu an için kullanılmayacağını belirtti.
Avusturya basını, her iki kadının da Zwettl'deki klinikte çalışan hemşireler olduğunu yazdı.
AstraZeneca firmasından yapılan açıklamada da, tüm parti üretimlerin katı ve ciddi kalite kontrollerinden geçtiği belirtildi; "Bu aşıyla bağlantılı olarak teyit edilmiş sağır yan etkiler bulunmamaktadır" denildi. Firma, aşının güvenli olduğunu ve 50'den fazla ülkeden onay aldığını da hatırlattı.
Avrupa Birliği AstraZeneca aşısına ocak ayının sonunda onay vermişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, şubat ortasında bu aşının Covid-19'a karşı acil kullanılacabilecek aşılar listesine alındığını açıklamıştı. Almanya'da AstraZeneca aşısının yaptıran 360 binden fazla kişi üzerinde sonradan yapılan güvenlik değerlendirmelerinde de, görülen yan etkilerin güvenlik kriterlerinin dışında olmadığı sonucuna varılmıştı. (DIŞ HABERLER)