Axios'tan 'İsrail' iddiası: 'İran yeniden saldırırsa tüm seçenekler masada olacak'

ABD basınına konuşan İsrailli yetkililer, İran'ın İsrail'e yeniden bir saldırı düzenlemesi halinde nükleer tesislerine saldırı da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olacağını anlattı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın 1 Ekim Salı akşamı İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından saldırının detayları ve İsrail'in olası yanıtıyla ilgili iddialar da basına yansımayı sürdürüyor.

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, İsrail'e füze saldırısı düzenleme kararı, İran hükümetinin üst düzey isimleri arasında günler süren tartışma ve müzakerelerin ardından alındı. Gazeteye konuşan üç İranlı yetkilinin verdiği bilgiye göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan üst düzey komutanlar, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'i İsrail'e doğrudan bir saldırı düzenlenmesi konusunda ikna etmiş, İran güçlü görünmek istiyorsa bunun izlenebilecek tek yol olduğunu ifade etmişti. 

'BATI SINIRLARINDA YÜZLERCE FÜZE DAHA ATEŞLENMEYE HAZIRDI'

Planlara aşina iki İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu, gazeteye yaptıkları açıklamada, İsrail'in ya da baş müttefiki ABD'nin karşı saldırı düzenlemesi halinde ülkenin batı sınırlarından ateşlenmeye hazır yüzlerce füzenin de hazır bulunduğu bilgisini verdi. 

Habere göre, İran'ın üst düzey komutanları, İsrail'in Hizbullah'a karşı saldırılarını en azından yavaşlatmak için İsrail'e karşı bir caydırıcılık oluşturmanın önemli olduğu sonucuna varmış, İran'ın İsrail'in dikkatini Tahran'a çevirmesini engellemek için eyleme geçmesi gerektiğini savunmuştu. İranlı yetkililer, füzelerin Kerec, Kirmanşah kentleriyle Azerbaycan eyaletlerindeki Devrim Muhafızları Ordusu hava üslerinden atıldığını anlattı. Buna göre, İran ayını zamanda 'direniş ekseni' arasında güvenirliğini yeniden sağlamak, İran veya bölgedeki müttefiklerinin 'zayıf' olduğu yönündeki olası bir algıyı tersine çevirmek de istemişti. 

'İTİDALİN ZAYIFLIK OLARAK ALGILANDIĞINA KARAR VERDİLER'

Tahran yönetiminin stratejisindeki değişime de değinilen haberde, İranlı yetkililerin Hamas lideri İsmail Haniye'nin temmuz ayında başkent Tahran'da öldürülmesi, Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Abbas Nilfuraşan'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la birlikte İsrail'in Lübnan'a saldırısında ölmesine karşılık vermeyerek yanlış hesap yaptıklarına karar verdi. Buna göre, söz konusu 'itidal' 'zayıflık' olarak yanlış anlaşılmıştı. 

AXIOS: İSRAİL, İRAN'IN PETROL ÜRETİM TESİSLERİNE SALDIRABİLİR

ABD'nin Axios haber sitesinden Barak Ravid ise İsrail'in İran'ın dün akşamki saldırısına nasıl karşılık vereceğine ilişkin haberinde, İsrail'in 'günler içinde büyük bir misilleme' başlatabileceğine, bu misillemenin hedeflerinin İran ya da diğer stratejik bölgelerin içindeki petrol üretim tesisleri olabileceğine işaret etti. İran'dan dün yapılan açıklamada, İsrail'in olası saldırısı halinde yeniden saldırı düzenleneceği belirtilmişti.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, bu olursa İran'ın nükleer tesislerine saldırı dahil tüm seçeneklerin masada olacağını anlattı. İsrailli bir yetkili, "İranlıların bir saldırıya nasıl karşılık vereceği konusunda büyük bir soru işareti var. Ama sonuna kadar gidecekleri olasılığını göz önünde bulunduruyoruz ki bu da tamamen farklı bir oyun olacaktır" dedi. 

'HEDEFE YÖNELİK SUİKASTLAR DA DÜZENLENEBİLİR'

Pek çok İsrailli yetkili de İran'ın petrol tesislerinin olası bir hedef olacağını belirtirken, bazı yetkililer ise hedef gözeterek düzenlenecek suikastlar ve İran'ın hava savunma sistemlerinin hedef alınmasının da olasılıklar dahilinde olacağını anlattı. Buna göre, İsrail'in yanıtı, savaş uçaklarının düzenleyeceği hava saldırıları ya da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürüldüğü saldırıya benzer 'gizli operasyonlar' şeklinde de olabilir. 

Öte yandan, bir İsrail savunma yetkilisi, Axios'a yaptığı açıklamada, onlarca İran füzesinin İsrail'in dış istihbarat merkezini hedef aldığını ancak hiçbirinin merkezin içini vuramadığını savundu. Dün düzenlenen kabine toplantısı hakkında veren iki İsrailli yetkili ise toplantının askeri bir karşılık kararıyla sona erdiğini ancak söz konusu karşılığın ne olacağının net olmadığını belirtti. Üst düzey İsrailli bir yetkiliye göre, kabinede bir karar verilmemesinin sebebi, ABD'deki Joe biden yönetimine danışma isteğiydi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)