Ay toprağında bitki yetiştirildi

Bilim insanları, Apollo 11 görevlerinden dönen astronotların yanlarında getirdiği Ay toprağında ‘fare kulağı teresi’ yetiştirmeyi başardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ay, çorak ve kraterlerle kaplı tozlu yüzeyine rağmen, uzay araştırmaları açısından gelecek vaat eden bir gök cismi. Uzun zamandır uzayda yerleşim yerleri kurma hayaliyle araştırmalar yürüten bilim insanları, artık Ay toprağında bitki yetiştirmeyi başararak bu amaca bir adım daha yaklaşmış gibi görünüyor.

NASA, daha önce Apollo ekiplerince düzenlenen altı görevde Dünya’ya taşınan 842 kilo Ay toprağının yalnızca 12 gramlık kısmını bilim insanlarına vererek bu deneyin gerçekleştirilmesini sağladı ve fare kulağı teresi tohumunun ekimi geçen yılın mayıs ayında yapıldı.

ABD’deki Florida Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, NASA astronotları tarafından Dünya’ya getirilen topraklarda bitki yetiştirmeyi başararak bir ilke imza attılar. Florida Üniversitesi Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü’nden Robert Ferl, “Bu inanılmaz. Bitkiler gerçekten de Ay tozunda büyüyebiliyor. Benimle dalga mı geçiyorsunuz?” diyerek yaşadığı şaşkınlığı dile getiriyor.

Ay toprağındaki en büyük sorun aşırı derecede ince olmasından ve diğer etkenlerden ötürü, bitkilerin, Dünya toprağına oranla daha yavaş büyüyor olması. Temel sebep ince Ay tozunun bitkileri aşırı sıkı şekilde sararak büyüme hızını yavaşlatması. Bitkiler büyüse de fazlasıyla bodur kalıyorlar.

Bilim insanlarının aktardığı kadarıyla, toprak Ay yüzeyinde aşırı yıpratıcı kozmik radyasyona ve Güneş rüzgârlarına ne kadar uzun süre maruz kalırsa, bitkiler de aynı oranda kötü görünüyordu. Araştırmacılar, Dünya’ya getirilen örnekler arasında en verimsiz olanının ‘Sessizlik Denizi’ denilen bölgeden alındığını, büyüme hususundaki sorunları aşmak için Ay yüzeyindeki volkanik kalıntıların bulunduğu bölgelerin kullanılmasının sorunu çözmeye yardımcı olabileceğini sözlerine ekliyorlar.


Yazının orijinali The Guardian sitesinden alınmıştır. (Çeviren/Derleyen: Tarkan Tufan)