Aydos Ormanı’nda millet bahçesi tepkilere karşı sürüyor: Acilen durdurun
Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan millet bahçesi projesi için Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya açıklama yaptı. Kaya, ek dilekçe vereceklerini söyledi.
DUVAR - İstanbul’un oksijen depolarından Aydos Ormanı’na millet bahçesi yapımı tepkilere karşı devam ediyor. Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya millet bahçesi projesinin iptaline ilişkin açtıkları davanın devam ettiğine dikkat çekerek bugün mahkemeye uygulamanın acilen durdurulması talebiyle ek dilekçe vereceklerini açıkladı.
Ormanda gün boyu nöbet tutan Kuzey Ormanları Savunması’ndan Ahmet Taha Türk de, “Onlarca ağacın dibini kazmışlar. Bu ağaçların kökleri tahrip edilmiş durumunda. Şahit olduğumuz anda dozerleri durdurduk” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Sancaktepe, Samandıra Mahallesi’ndeki Aydos Ormanı’na “Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi” ihalesini 20 Eylül 2021 tarihinde yaptı. Dernek ihalenin ve işin iptali istemiyle dava açtı. Dernek avukatı Kemal Aybek dava dilekçesinde derneğe ilişkin, “Cumhuriyet tarihimize eş yaşam süreci içinde ormancılıkla ilgili tüm teknik idari ve hukuksal alanlarda kamu yararına hizmet vermiş ve halen de veren bir sivil toplum örgütüdür” ifadelerini kullandı.
‘DAHA ÖNCE İPTAL EDİLDİ’
Dilekçede bakanlığın 2017 yılında Aydos Kalesi ve yakın çevresine ilişkin imar planını değiştirdiği ve bunun dava konusu olduğu anımsatılarak, “Bu değişiklik ile Sultanbeyli ilçesi sınırları içinde yer alan ormanlık alandaki Aydos Kalesi ve çevresinde lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, gezi yolu ve açık otopark gibi tesisler kurulmak istenmiştir. Oysa ki imar planı değiştirilen bölge 1. derece doğal sit alanı ve 1. derece arkeolojik sit alanıdır. Aydos Ormanları'nda sadece 2016 yılı içinde 19 yangın çıkmıştır. Bu bölgenin tesisleşmeye açılması bu sayıyı artıracak ve bölgenin orman vasfı kaybolacaktır. Kaldı ki ormanın imara açılması bir yana muhafaza orman alanı kapsamına alınarak daha da korunurluluğunun arttırılması gerekmektedir. Bu imar planı değişikliğine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İstanbul İdare Mahkemesi’nde imar planının iptal edilmesi için dava açmıştır. Aydos Ormanları'nı imara açan plan değişikliği iptal edilmiştir” denildi.
‘MANTAR ÇEŞİTLİLİĞİ EN YÜKSEK’
“Millet bahçesi projesinin yargı kararlarını hiçe sayarak ihale edilmesi, sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılması ve inşaata başlatılması hukuka aykırılık teşkil etmektedir” denilen dilekçede özetle şu bilgilere yer verildi:
“Aydos Ormanı İstanbul’da yenilebilir mantar çeşitliliği en yüksek olan ormanlardan biri. Gölet balıkçıllara ev sahipliği yaparken, ağaç ve bitki çeşitliliği de oldukça yüksek. Göç eden kuşların dinlenme alanlarından, İstanbul’da ve Türkiye’de çok az yerde kalan İstanbul (Ümraniye çiğdemi) çiğdemi olan ve çok sayıda endemik bitki bulunan bir orman... İstanbul’un da en yüksek tepesi... İstanbul’da iklim krizi ile mücadelenin kritik alanlarından. Söz konusu tesislerin yapılacağı alan, DSİ Kartal Samandıra Göleti adı altında 1981 yılında hizmete alınmış ve İSKİ tarafından su toplama bendi olarak kullanılmaktadır. Yapılacak tesisler gölete pis su akma tehlikesini oluşturacağından İstanbul halkının içme suyu kalitesini ve miktarını tehlikeye sokacaktır.”
Dilekçede öncelikle işin durdurulması ardından iptal edilmesi istendi.
‘ACİLEN DURDURMA’
Yargı süreci devam ederken çok sayıda kişi ormanda nöbet tutmaya başladı, proje çalışmalarına tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada Aydos Ormanı'nda sürdürülen millet bahçesi çalışmalarının hukuksuz olduğu ifade edilerek, “Yaşamı ve doğasını savunan yöre insanı bu hukuksuzluğu durdurmak için halen iş makinelerinin önünde tahribatı engellemeye çalışmaktadır. Açtığımız dava devam ederken bu tahribatın sürdürülmesi manidardır. Aydos Ormanı'ndaki bu tahribatın durdurulması ve iş makinelerinin acilen ormandan çıkarılması gerekmektedir. Kamu yararı olmayan bu işlemin ve tahribatın durdurulması en doğru iştir” denildi. Gazete Duvar’a konuşan şube başkanı Sezai Kaya ise, “Avukatımız bugün uygulamanın acilen durdurulması için acilen dilekçe verecek” dedi.
‘TAHRİP EDİLDİ’
Ormanda gün boyu nöbet tutan Kuzey Ormanları Savunması’nda Ahmet Taha Türk de, “Onlarca ağacın dibini kazmışlar. Bunun nedeni de burada bir çit yapmak. Zeminini hazırlamak. Bu ağaçların kökleri tahrip edilmiş durumunda. Şahit olduğumuz anda dozerleri durdurduk. Ormanın parçası devası bir alan tahrip edildi. Dava açtık. Süreci bekliyoruz” diye konuştu.