Ayhan Bora Kaplan davası: Engin Dinç ve Mustafa Kaya'nın dinlenmesi talebi reddedildi

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gizli tanığın yurt dışına kaçırılmasına ilişkin hakim, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç ve Savcı Mustafa Kaya'nın tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin 6'sı emniyet mensubu 11 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada sanıklar Nurullah Öztürk Kopuk, Gökhan Karaca, Mustafa Çotuk, Kerem Gökay Öner, Ramazan Kubat, Ufuk Gültekin ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

'SAVCIMIZ İLE BİZ ÖNCEDEN ÇALIŞIYORUZ'

Duruşmada ilk sözü alan sanık eski Organize Suçlarla Mücadele Şube komiserlerinden Ufuk Gültekin, Savcı Mustafa Kaya ile mesajlaşmasını dosyaya sunarak, "Serdar Sertçelik’in Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne tedavi için gittiği yaralanmasından dolayı savcının ‘gözaltına alınmasında sakınca, ya da yoktur yazısı alınması’ talimatına vardır dair WhatsApp mesajlaşmamıza ilişkin tutanağı mahkemeye sunuyorum. Savcımız ile biz önceden çalışıyoruz. Bana savcımız tanışıklığımıza ilişkin soru da sorardı, talimat da verirdi. Bu aramızdaki samimiyetten kaynaklanıyor. Ben de bu mesajı Gökhan komisere ilettim ve talimatı Gökhan Komiserim yerine getirdi. Benim yetkim yoktur sadece mesaj ilettim" dedi.

'KANUNSUZ HİÇBİR ŞEY YAPMADIM'

Sanık Kerem Gökay Öner ise, "Devletin memuru olarak karşımızdayım. Görev sırasında adli makamların verdikleri talimatları yerine getirdim. Bunun dışında kanunsuz hiçbir şey yapmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

'ADİL BİR YARGILANMANIN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Sanık Öner’in avukatı Suna Öztaşdöndören, "Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Ayhan Bora Kaplan davasında hangi polislerin ek maaş aldığının tespit edilmesini istiyorum. Çünkü bir tek müvekkilime verilmemiş. Bu bile soruşturmada saf dışı edildiğinin göstergesi olacaktır. Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’in dosyanın aydınlatılması için dinlenmesini istiyorum. Ayrıca soruşturmada adı geçen Savcı Mustafa Kaya hakkında HSK’ya yazı yazılmasını istiyoruz. Çünkü sonucunda belki HSK soruşturma başlatabilir. Bu isimler dinlenmeden adil bir yargılanmanın yapılması mümkün değil bu davada" talebinde bulundu.

'FETÖ DAVASINDA GÖREVLİYDİ'

Eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın avukatı, "Esas hakkındaki mütalaa açıklanmalıdır ve müvekkilim hakkında beraat kararı verilmelidir" talebinde bulundu. Sanık Murat Çelik’in avukatı “Kerem Gökay Öner'in müvekkilim Murat Çelik’in yanında Savcı Mustafa Kaya ile görüştüğüne şahit olmuştur. Bu yüzden baz kayıtlarının alınarak dosyaya sunulmasını istiyorum” talebinde bulundu. Bunun üzerine söz alan sanık Ömer'in avukatı Öztaşdöndüren, "Müvekkilim sadece bu dosyada görevli değildi pek çok terör, FETÖ davasında görevliydi. Savcı ile görüşmesi çok normal" savunmasını yaptı.

POLİS MEMURLARININ YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILDI

Mahkeme Hakimi, eksik hususların giderilmesine, Serdar Sertçelik'in Türkiye'ye dönmesi halinde tanık olarak dinlenmesi gerektiğinden mahkemede hazır edilmesi konusunda Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan yazının sorulmasına, dosyanın Emniyet mensupları açısından Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinin reddine karar verdi.

Hakim aynı zamanda sanıklar Gökhan Karaca, Kerem Gökay Ömer, Metehan İlkyaz, Murat Çelik, Şevket Demircan ve Ufuk Gültekin hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı. Hakim, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç ve Savcı Mustafa Kaya ile ilgili idari izin alınarak haklarında soruşturma açılması ve tanık olarak dinlenmesi taleplerini bu aşamada reddetti. Bir sonraki duruşma 17 Eylül’e ertelendi.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile bağlantılı 'gizli tanık' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede sanıklardan Öner, "görevi kötüye kullanma", "göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "suçluyu kayırma" iddiasıyla 2 yıldan 11 yıla, emniyet mensubu diğer sanıklar Çelik, Demircan, Gültekin, İlkyaz ve Karaca aynı suçların yanı sıra "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçundan 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Sivil sanıklardan Kopuk hakkında, "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar; Kaçan, Çotuk, Kubat ve Sertçelik hakkında ise "suçluyu kayırma" suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca davada, aralarında emniyet personelinin de bulunduğu 7 tutuklu sanık hakkında geçtiğimiz duruşmada tahliye kararı verilmişti. Böylece davada tutuklu sanık kalmamıştı.

(ANKA HABER AJANSI)